NajRecept.sk Dezerty Múčniky Mrkváče s lekvárom
Mrkváče s lekvárom
Recept Mrkváče s lekvárom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Máma v kuchyni

Mám na ne chuť už strašne dlho. V pravidelných intervaloch sa mi zjavujú v receptoch mojich kamarátok, a tak sa mi vždy pripomenú, že aj ja by som na ne rada vytvorila svoj recept. A blížiace sa Vianoce ma donútili začať v tomto smere konať, takže recept je konečne tu. Autor: Máma v kuchyni

NajLucka NajLucka    ·   30.10.2020

Mrkváče s lekvárom

Mám na ne chuť už strašne dlho. V pravidelných intervaloch sa mi zjavujú v receptoch mojich kamarátok, a tak sa mi vždy pripomenú, že aj ja by som na ne rada vytvorila svoj recept. A blížiace sa Vianoce ma donútili začať v tomto smere konať, takže recept je konečne tu. Autor: Máma v kuchyni

20 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny
130 g
mrkva
130 g
maslo
250 g
hladká špaldová múka
1 lyžička
prášok do pečiva
podľa chuti
lekvár či iná náplň
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
  1. Maslo rozpustite do tekuta, mrkvu očistite a nakrájajte na kolieska. Oboje presuňte do mixéra a spoločne rozmixujte na hladké pyré.
  2. Ak nemáte šikovný mixér, ktorý si poradí s mrkvou, môžete ju najemno nastrúhať. V tom prípade budete mať v ceste nitky, recept by vám ale mal aj napriek tomu fungovať.
  3. Pyré zmiešajte s múkou a kypriacim práškom a vypracujte cesto, ktoré necháte v chladničke odpočinúť do tej doby, než sa zase vráti maslu tuhosť. Dlhšie uležané cesto byť nemusí, ale, samozrejme, ani dlhšie ležanie ničomu nevadí, len budete musieť cesto teplom ruky opäť prepracovať, aby sa dalo vyvaľkať.
  4. Vyvaľkajte na placku o sile cca 2 mm a vykrajujte kolieska. Na to dajte trošku náplne, prehnite a na koncoch starostlivo spojte. Ja som na tento účel využila vykrajovač na ravioly, ktorý má krásnu "čipku" po obvode a pretože nie je vyložene ostré, umožňuje mi aj stlačením spojiť prehnuté cesto, ktoré tak nemusím pracne uzatvárať v ruke.
  5. Hotové polmesiačiky dajte na plech vystlaný papierom na pečenie (vymazávať nemusíte), potrite vajíčkom a pečte na 170° C do zlatista, asi 15 min, sledujte.
  6. S cestom sa napodiv pracuje veľmi dobre, pekne drží a jednoducho sa vyvaľuje (stačí len ľahko podsypávať). Taktiež aj spoje sa mi v rúre udržali všetky, žiadny nepraskol.

Zdroj: Máma v kuchyni

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár