NajRecept.sk Dezerty Koláče Moravské koláče Moravské koláče z jemného majonézového cesta podľa receptu mojej babičky
Moravské koláče z jemného majonézového cesta podľa receptu mojej babičky
Moravské koláče z jemného majonézového cesta podľa receptu mojej babičky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Lucie Rakušanová

Nie je nič lepšie ako nadýchané moravské koláče, ktoré vedia potešiť chuťové poháriky a zároveň aj príjemne zasýtiť. Tentokrát som ich robila podľa receptu mojej babičky, do ktorého ide aj majonéza. Autor: Lucie Rakušanová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.6.2025

Moravské koláče z jemného majonézového cesta podľa receptu mojej babičky

Nie je nič lepšie ako nadýchané moravské koláče, ktoré vedia potešiť chuťové poháriky a zároveň aj príjemne zasýtiť. Tentokrát som ich robila podľa receptu mojej babičky, do ktorého ide aj majonéza. Autor: Lucie Rakušanová

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
80 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
100 ml
majonéza
1 ks
vajce
1 kocka
droždie
250 ml
mlieko
štipka
soľ

Náplň:

podľa chuti
tvaroh
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
džem
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Majonézu v ceste nie je vôbec cítiť. Jej hlavnou úlohou je koláče zjemniť a zaistiť, že budú krásne nadýchané. Tento recept mám od svojej babičky, ktorá podľa neho robila moravské koláče celé moje detstvo a vždy sa jej podarili. Určite ho vyskúšajte.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníčky, na ktoré nanesieme plnku podľa svojej chuti. Ja som použila tvaroh, ktorý som ochutila cukrom. Naň som následne naniesla ešte domáci džem. Vhodný je napríklad jahodový alebo ríbezľový, ktorý si môžete urobiť podľa tohto receptu.
  4. Vrch koláčov ešte posypeme mrveničkou – recept na ňu nájdete v tomto článku.
  5. Takto pripravené moravské koláče vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Hotové koláče môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom. Pre ešte lepšiu chuť ich môžete doplniť o sušené hrozienka alebo brusnice. Nezabudnite ich však dať na niekoľko minút do rumu, sirupu alebo ovocnej šťavy.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár