NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny Jednohubky Mini burger žemle nadýchané ako obláčik. Výborné na domáce hamburgery aj párty jednohubky.
Mini burger žemle nadýchané ako obláčik. Výborné na domáce hamburgery aj párty jednohubky.
Recept Mini burger žemle nadýchané ako obláčik. Výborné na domáce hamburgery aj párty jednohubky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Mini burger žemle sú výborne na prípravu jednohubiek na párty alebo pohostenia pre návštevu. Recept je však univerzálny, takže z neho môžete pokojne spraviť aj klasické veľké žemle vhodné na domáce hamburgery.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   19.1.2025

Mini burger žemle nadýchané ako obláčik. Výborné na domáce hamburgery aj párty jednohubky.

Mini burger žemle sú výborne na prípravu jednohubiek na párty alebo pohostenia pre návštevu. Recept je však univerzálny, takže z neho môžete pokojne spraviť aj klasické veľké žemle vhodné na domáce hamburgery.

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

10 g
sušené droždie
30 g
kryštálový cukor
250 ml
vlažná voda
50 g
hladká múka
900 g
hladká múka
110 ml
rastlinný olej
1 a 1/2 – 2 lyžičky
soľ
300 ml
vlažné mlieko

Na potretie:

1 ks
žĺtok
2 lyžice
mlieko alebo voda
podľa potreby
sezam
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Recept na tieto mini žemle je rýchly, preto sa k nemu rada vraciam. Často ich pripravujem na raňajky, kedy chutia výborne s maslom, šunkou a zeleninou. Perfektne sa však hodia aj na grilovačky alebo vtedy, keď sa rozhodnete robiť domáce hamburgery.

  1. Sušené droždie zmiešame s cukrom. Zmes zalejeme vodou, pridáme 50 g múky, premiešame, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Ak nemáme sušené droždie, môžeme ho nahradiť 30 g čerstvého.
  2. Do misy nasypeme 900 g múky, pridáme kvások, olej, soľ, mlieko a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme kysnúť 40 až 60 minút pod utierkou.
  3. Cesto vyformujeme do väčšieho valca a pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Valce, ktoré nám vznikli, rozdelíme na 38 – 40 častí. Každá časť by mala mať 44 až 46 gramov.
  4. Jednotlivé časti vytvarujeme do guľôčky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, kde ich necháme podkysnúť ešte 50 až 60 minút.
  5. Pripravené guľôčky potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom alebo vodou, posypeme sezamom a pečieme pri teplote 200 – 210 °C približne 15 minút.
  6. Po upečení žemle hneď zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Následne ich môžeme podávať.

Vrch žemlí zdobím spravidla bielym sezamom, no použiť môžete aj tmavý (čierny). Prípadne siahnite po rasci, ktorá pečivu dodá skvelú chuť, hrubozrnnej soli alebo nechajte povrch čistý. Žemle budú aj tak výborné.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár