NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Medové kolieska plnené jemným vanilkovým krémom. Dokonalé koláčiky s pravou vôňou Vianoc.
Medové kolieska plnené jemným vanilkovým krémom. Dokonalé koláčiky s pravou vôňou Vianoc.
Recept Medové kolieska plnené jemným vanilkovým krémom. Dokonalé koláčiky s pravou vôňou Vianoc.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Medové kolieska sú pre mňa na Vianoce základom. Med nesmie chýbať či už na vianočných oblátkach s cesnakom, alebo v sladkých dobrotách, ktorými chceme pohostiť našich blízkych a kamarátov. Určite vyskúšajte. Autor: Jaja

Jaja79    ·   10.12.2024

Medové kolieska plnené jemným vanilkovým krémom. Dokonalé koláčiky s pravou vôňou Vianoc.

Medové kolieska sú pre mňa na Vianoce základom. Med nesmie chýbať či už na vianočných oblátkach s cesnakom, alebo v sladkých dobrotách, ktorými chceme pohostiť našich blízkych a kamarátov. Určite vyskúšajte. Autor: Jaja

45 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

140 g
kryštálový cukor
80 g
med
2 ks
vajce
1 lyžička
sóda
80 g
maslo
350 g
hladká múka

Krém:

400 ml
mlieko
90 g
polohrubá múka
60 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
100 g
maslo

Na ozdobu:

podľa chuti
čokoládová poleva
podľa chuti
nasekané mandle
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia

Medové kolieska sú peknými vianočnými koláčikmi, ktoré sa budú na vašej slávnostnej tabuli dokonale vynímať. Spojenie jemného krému, sladkého cesta a čokoládovej polevy je unikátne a veľmi zaujímavé. Uvidíte, určite si ho zamilujete.

  1. Cukor, med, vajcia, sódu a maslo uvaríme v hrnci do hustej oranžovej hmoty. Varíme dovtedy, kým nezmiznú kryštáliky cukru. 
  2. Zmes pridáme k múke a vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku. Z cesta vyformujeme valček, ktorý zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať asi jednu hodinu.
  3. Potom dáme cesto medzi potravinársku fóliu, prípadne medzi 2 papiere na pečenie a vyvaľkáme tenký plát, z ktorého vykrojíme kolieska a upečieme ich na plechu s papierom.
  4. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 8 minút – sledujeme. 
  5. V mlieku rozmiešame polohrubú múku, cukor a vanilku a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme mierne vychladnúť. Potom pridáme maslo a miešaním ho do nej zapracujeme. Vzniknutý krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanesieme na jedno koliesko. 
  6. Druhé koliesko namočíme do čokoládovej polevy, ozdobíme nasekanými mandľami a zlepíme. 

Na ozdobenie koláčikov môžeme využiť čokoľvek podľa fantázie. Okrem mandlí sa hodia aj hobliny bielej a tmavej čokolády, rôzne farebné posýpky alebo iné druhy orechov, napríklad vlašské orechy či nastrúhaný kokos.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár