NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Mazanec bez vajec
Mazanec bez vajec
Recept Mazanec bez vajec
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Triniti

Určite sa nájde medzi nami aj ten, kto nemôže vajíčka. Prípadne aj mlieko (ale mlieko sa dá v recepte zameniť za vodu alebo prípadne použiť nejaké mandľové mlieko alebo sójové). Mazanec je krehký, jemný a vláčny. Chutný aj na druhý deň. Nie je vôbec tvrdý (asi to bude tými vajíčkami, že druhý deň zvykne pečivo stvrdnúť). Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   12.3.2021

Mazanec bez vajec

Určite sa nájde medzi nami aj ten, kto nemôže vajíčka. Prípadne aj mlieko (ale mlieko sa dá v recepte zameniť za vodu alebo prípadne použiť nejaké mandľové mlieko alebo sójové). Mazanec je krehký, jemný a vláčny. Chutný aj na druhý deň. Nie je vôbec tvrdý (asi to bude tými vajíčkami, že druhý deň zvykne pečivo stvrdnúť). Autor: Triniti

Suroviny
55 dkg
polohrubá múka
10 dkg
maslo
2,8 dl
mlieko
2 bal.
vanilkový cukor
4 lyžice
kryštálový cukor
1 lyžička
soľ
2 lyžičky
sušená citrónová kôra
1 bal.
droždie
na potretie
vajce
na posypanie
mandle
hrozienka namočené v rume
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Múku preosejeme do misky, pridáme cukor, vanilku, soľ, kôru, sušené droždie a zamiešame. Pridáme rozpustené maslo, vlažné mlieko a vypracujeme mixérom jednotné cesto, ktoré posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, preložíme ho na pracovnú dosku, pridáme hrozienka namočené v rume a vypracujeme bochník, ktorý preložíme na papierom vystlaný plech (ja mám čiernu fóliu, originál na pečenie), zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte asi pol hodinu.
  3. Potom potrieme povrch rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami.
  4. Pečieme na 195 st. asi 5 minút, potom teplotu stiahneme na 180 st. a dopekáme. Ak by vám vrch veľmi chytalo, mazanec prikryte alobalom a potom pred vybratím alobal stiahnite a dopečte aj kôrku.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár