NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Maslové kysnuté šišky: Vďaka tomuto triku budú po vypražení krásne okrúhle.
Maslové kysnuté šišky: Vďaka tomuto triku budú po vypražení krásne okrúhle.
Recept Maslové kysnuté šišky: Vďaka tomuto triku budú po vypražení krásne okrúhle.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Nadýchané, jemné a chutné maslové šišky. Pár dní dozadu som vyskúšala tento recept, keď som deťom pripravovala večeru. Navrch šišiek som pridala černicový džem a posypala ich trochou práškového cukru. Všetkým chutili. Vyskúšajte aj vy. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   27.2.2025

Maslové kysnuté šišky: Vďaka tomuto triku budú po vypražení krásne okrúhle.

Nadýchané, jemné a chutné maslové šišky. Pár dní dozadu som vyskúšala tento recept, keď som deťom pripravovala večeru. Navrch šišiek som pridala černicový džem a posypala ich trochou práškového cukru. Všetkým chutili. Vyskúšajte aj vy. Autor: Karambola

120 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
250 g
polohrubá múka
35 g
kryštálový cukor
4 g
sušené droždie
2 ks
vajce
podľa potreby
mlieko
3 g
soľ
30 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
120 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

U nás sa šišky robia pravidelne počas roka. Nevynechávame ich ani počas fašiangov, kedy sa na stole objavujú aj s ďalšími chutnými jedlami. Medzi ne patria napríklad fánky, ktoré pripravujem podľa tohto receptu.

  1. Polohrubú múku, kryštálový cukor a sušené droždie premiešame v miske. V druhej miske odvážime 2 vajíčka a prilejeme toľko mlieka, aby sme získali hmotnosť 160 – 170 g. Čiže, ak vajíčka vážia 80 g, prilejeme 80 – 90 g mlieka. Ak vajíčka vážia 100 g, prilejeme 60 – 70 g mlieka. Premiešame. 
  2. Ďalej pridáme soľ a rozpustené maslo izbovej teploty. Vymiešame hnetiacim hákom jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misky. Necháme kysnúť pol hodinu. 
  3. Po pol hodine z cesta odoberáme menšie guľôčky (cca 30 g) a ukladáme ich na pracovnú dosku. Necháme ich tu kysnúť 30 minút. Potom ich pomocou hlbokých formičiek alebo lyžičiek vytvarujeme do rovnakého tvaru a do stredu urobíme dierku. Uložíme ich na štvorček papiera na pečenie a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu. 
  4. Pripravíme si hlboký hrniec s olejom. Olej ohrejeme na 160 °C a pomaly doň vkladáme šišky aj s papierom na pečenie. Smažíme z oboch strán dozlata. Papier po vložení šišky vyberieme. On sa krásne oddelí. Šišky tak nebudú zdeformované a budú mať krásny tvar. 
  5. Po vysmažení vrch ozdobíme džemom a poprášime cukrom.

Kysnuté vyprážané šišky sú najlepšie v deň prípravy. Preto ich hneď servírujte. Spolu s tými klasickými si však môžete pripraviť aj o niečo zdravší variant – šišky pečené v rúre. Tie sú nadýchané ako pierko aj bez smaženia.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár