NajRecept.sk Dezerty Koláče Maslové briošky z univerzálneho cesta, ktoré môžete pripraviť na sladko aj na slano.
Maslové briošky z univerzálneho cesta, ktoré môžete pripraviť na sladko aj na slano.
Recept Maslové briošky z univerzálneho cesta, ktoré môžete pripraviť na sladko aj na slano.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Brioškové cesto je chutné a univerzálne. Pripraviť sa dá na sladko aj na slano. Veľmi dobre sa s ním pracuje, takže ho môžete aj pliesť alebo ho urobiť tak ako ja v tomto recepte. Hotová brioška chutí výborne s džemom, no pokojne ju môžete natrieť maslom, Nutellou alebo jesť samostatne. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.10.2024

Maslové briošky z univerzálneho cesta, ktoré môžete pripraviť na sladko aj na slano.

Brioškové cesto je chutné a univerzálne. Pripraviť sa dá na sladko aj na slano. Veľmi dobre sa s ním pracuje, takže ho môžete aj pliesť alebo ho urobiť tak ako ja v tomto recepte. Hotová brioška chutí výborne s džemom, no pokojne ju môžete natrieť maslom, Nutellou alebo jesť samostatne. Autor: Jana Podoláková Burkartová

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

250 ml
mlieko
1/2 kocky
droždie
500 g
hladká múka
60 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
8 g
soľ
70 g
maslo

Náplň

podľa potreby
sušené hrozienka
podľa potreby
čerstvé hrozno

Na potretie

1 ks
žĺtok
1 lyžica
smotana
podľa potreby
maslo
podľa potreby
rum
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Brioška je so svojím vláčnym a nadýchaným cestom výbornou voľbou na raňajky, desiatu aj olovrant. Ak ju pripravujete na sladko ako ja, môžete do nej pridať sušené ovocie. V recepte som použila sušené hrozienka, no hodiť sa budú aj brusnice.

  1. Do vlažného mlieka nadrobíme droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, cukor a premiešame.
  3. Do mlieka s droždím rozbijeme vajce, ktoré v ňom rozšľaháme. Zmes pridáme k múke a začneme robiť cesto.
  4. K cestu počas miesenia pridáme mäkké maslo, ktoré dobre zapracujeme. Hotové cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť.
  5. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme ho na 16 malých častí. Každú naplníme sušenými hrozienkami, hroznom, vložíme do chlebovej formy, ktorú sme si vymazali maslom, a necháme vykysnúť. Ja som cestom naplnila dve formy.
  6. Vykysnuté briošky potrieme žĺtkom zmiešaným so smotanou a pečieme v rozpálenej rúre na 180 °C asi 35 až 40 minút.
  7. Po upečení potrieme briošky maslom, ktoré sme zmiešali s rumom.

 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár