NajRecept.sk Dezerty Koláče Marhuľový koláč so želatínou
Marhuľový koláč so želatínou
Recept Marhuľový koláč so želatínou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Marhuľový koláč so želatínou je svieži a ako stvorený na leto. Do plnky som pridala jemný tvaroh, no vhodné je aj mascarpone. Okrem toho môžete pokojne nahradiť aj ovocie. Namiesto marhúľ sú skvelé napríklad broskyne.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   31.7.2025

Marhuľový koláč so želatínou

Marhuľový koláč so želatínou je svieži a ako stvorený na leto. Do plnky som pridala jemný tvaroh, no vhodné je aj mascarpone. Okrem toho môžete pokojne nahradiť aj ovocie. Namiesto marhúľ sú skvelé napríklad broskyne.

45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

1 hrnček
kryštálový cukor
4 ks
vajce
1 a 1/2 hrnčeka
polohrubá múka
1 bal.
prášok do pečiva
1 hrnček
mlieko
1/2 hrnčeka
olej
3 lyžice
kakao

Plnka:

2 bal.
tvaroh
5 lyžíc
práškový cukor
1 ks
maslo

Želatína:

1 liter
voda
3 bal.
Zlatý klas alebo vanilkový puding
3 bal.
citrónová šumienka
4 lyžice
kryštálový cukor

Ďalej:

podľa potreby
marhule
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Želatínové dezerty sú dokonalé, pretože sú sladké, chutné a efektné. V kombinácii s ovocím sú taktiež svieže, čo sa na horúce leto výborne hodí. Ak by ste nemali marhule ani broskyne, pokojne použite aj bobuľové ovocie, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky.

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Následne do nich pridáme olej, mlieko a opatrne všetko zapracujeme.
  3. V samostatnej mise zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva a všetko primiešame k žĺtkovej zmesi. Nakoniec ešte pridáme sneh a hotové cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  4. Korpus pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 až 40 minút.
  5. Plnka: V miske najprv vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a potom doň opatrne zapracujeme tvaroh.
  6. Želatína: Zlatý klas alebo vanilkový cukor pridáme do vody. Prisypeme cukor, šumienku, premiešame a všetko začneme variť. Varíme dovtedy, kým zmes nezhustne. Nakoniec do nej ešte primiešame na menšie kocky nakrájané marhule (alebo iné ovocie).
  7. Z vychladnutého korpusu odstránime papier na pečenie a rovnomerne naň rozotrieme tvaroh. Na krém nanesieme želatínu a dezert vložíme do chladničky. Ak by ste ovocie nechceli miešať so želatínou, nemusíte. Môžete ho nakrájať na plátky, poukladať na tvarohovú vrstvu a zaliať želatínou.

Máte chuť na podobný želatínový zákusok, no nechcete nič piecť? Vyskúšajte toto marhuľové tornádo, ktorého základ tvoria maslové sušienky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár