NajRecept.sk Dezerty Koláče Mäkučké a voňavé škoricové uzle.
Mäkučké a voňavé škoricové uzle.
Recept Mäkučké a voňavé škoricové uzle.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tieto škoricové uzle sú mäkučké ako obláčik. Najradšej ich mám na raňajky alebo ako niečo sladké ku káve. Výborné však určite budú aj ako desiata pre deti alebo chutný olovrant. Ak by ste z cesta nechceli robiť uzle, môžete si pripraviť rožky.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.2.2025

Mäkučké a voňavé škoricové uzle.

Tieto škoricové uzle sú mäkučké ako obláčik. Najradšej ich mám na raňajky alebo ako niečo sladké ku káve. Výborné však určite budú aj ako desiata pre deti alebo chutný olovrant. Ak by ste z cesta nechceli robiť uzle, môžete si pripraviť rožky.

45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

30 g
droždie
100 g
krupicový cukor
500 g
hladká múka špeciál
250 ml
vlažné mlieko
100 g
zmäknuté maslo
1 ks
vajce
štipka
soľ

Na dokončenie:

60 g
maslo
2 lyžice
rum
120 g
krupicový cukor
2 – 3 lyžičky
škorica
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Škoricové uzle sú z klasického kysnutého cesta, ktoré ešte potieram zmesou masla a rumu a následne ich obaľujem v cukre so škoricou. Majú vďaka tomu perfektnú chuť. Ak by ste však chceli skôr niečo slané, vyskúšať môžete aj mäkké cesnakové uzlíky.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň rozdrobené droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. V mise zmiešame zmäknuté maslo a cukor. Následne zašľaháme vajce a postupne pridáme múku zmiešanú so štipkou soli a kvások. Všetko spojíme a vypracujeme pevné cesto, ktoré zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť.
  3. Keď cesto vykysne, presunieme ho na pomúčenú pracovnú dosku, kde ho rozdelíme na 24 kusov. Z každej časti vytvarujeme šulec, ktorý následne zviažeme tak, aby vznikol uzol.
  4. Pripravené uzle poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom ich pečieme pri teplote 190 °C do zlata.
  5. Uzle ešte horúce potrieme zmesou masla a rumu a obalíme v krupicovom cukre, ktorý sme zmiešali so škoricou.

Hotové uzle nechajte vychladnúť a potom ich môžete servírovať alebo skladovať v uzatvárateľnej nádobe. A v prípade, že by ste dostali chuť skôr na tradičné škoricové hniezda, pripravte si ich podľa tohto overeného receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár