NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Makový závin, ktorý najprv nakrájate a až potom vložíte do rúry. Toto sú výhody krájania vopred.
Makový závin, ktorý najprv nakrájate a až potom vložíte do rúry. Toto sú výhody krájania vopred.
Recept Makový závin, ktorý najprv nakrájate a až potom vložíte do rúry. Toto sú výhody krájania vopred.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Klasický makový závin z kysnutého cesta som tentokrát mierne zmenila tým, že som ho nakrájala ešte pred pečením. Po vytiahnutí z rúry som s ním preto nemala žiadnu ďalšiu starosť. Stačilo ho len poprášiť cukrom a podávať. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.12.2024

Makový závin, ktorý najprv nakrájate a až potom vložíte do rúry. Toto sú výhody krájania vopred.

Klasický makový závin z kysnutého cesta som tentokrát mierne zmenila tým, že som ho nakrájala ešte pred pečením. Po vytiahnutí z rúry som s ním preto nemala žiadnu ďalšiu starosť. Stačilo ho len poprášiť cukrom a podávať. Autor: Jana Podoláková Burkartová

40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 ml
vlažné mlieko
2/3 kocky
čerstvé droždie
75 g
kryštálový cukor
500 g
hladká múka
2 ks
žĺtok
150 g
zmäknuté maslo
1/2 lyžičky
soľ
podľa potreby
citrónová kôra

Maková plnka:

200 ml
mlieko
štipka
soľ
podľa potreby
mletý mak
podľa potreby
mleté orechy
2 lyžice
detská krupica
podľa chuti
med
podľa chuti
citrónová kôra
1 lyžica
marmeláda
štipka
perníkové korenie
1 hrsť
sušené hrozienka
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Makový závin je starou dobrou klasikou. Skvelo chutí a vie dokonale zasýtiť. U nás doma ho robím pravidelne, no tentokrát som si povedala, že ho pred pečením nakrájam. A nemohla som urobiť lepšie. Koláč sa jednoduchšie servíroval, nepraskal, rýchlejšie a rovnomernejšie sa upiekol a mal chrumkavejšie okraje. 

  1. Do časti mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a múky a necháme vzísť kvások.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, citrónovú kôru a maslo. V mlieku, ktoré nám zostalo, rozmiešame žĺtky a prelejeme do misy.
  3. Do zmesi nakoniec pridáme kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Keď vykysne na dvojnásobok, premiešame ho a znova ho necháme kysnúť. Z cesta by mali vyjsť dva stredne veľké záviny.
  4. Kým cesto kysne, pripravíme si makovú plnku. Do hrnca dáme mlieko, štipku soli a varíme. Keď začne vrieť, stiahneme ho na najnižšiu teplotu, pridáme mak a mleté orechy. Na zjemnenie a zahustenie plnky pridáme detskú krupicu. Keď maková zmes začne hustnúť, ochutíme ju medom, citrónovou kôrou, marmeládou a perníkovým korením. Na najnižšom stupni zahrievame ešte 10 minút. Potom pridáme sušené hrozienka namočené v rume a odstavíme.
  5. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a potrieme makovou náplňou, no netočíme. Len 3-krát preložíme a nožom nakrájame na kúsky hrubé približne 4 cm. Tie umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 40 minút kysnúť.
  6. Koláčiky potrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a posypeme mrvenicou. Pečieme pri teplote 170 až 180 °C do zlata (približne 30 minút – sledujeme).

Po vytiahnutí z rúry necháme záviny vychladnúť. Potom ich posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Výborné sú ako sladký dezert po obede alebo ako sýte raňajky či desiata.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár