NajRecept.sk Dezerty Najlepšie dezerty Cheesecake Makový cheesecake s citrónovou polevou podľa môjho receptu
Makový cheesecake s citrónovou polevou podľa môjho receptu
Makový cheesecake s citrónovou polevou podľa môjho receptu
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Vynikajúci, osviežujúci a plný chrumkavých makových zrniečok. Niečo pre milovníkov maku :). Určite si pochutnáte. Spodná vrstva je z maslových sušienok, vnútro z pravej vanilky a mascarpone a vrchná osviežujúca vrstva je citrónový curd, do ktorého ja osobne pridávam želatínu, aby to poriadne držalo pokope. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   18.7.2025

Makový cheesecake s citrónovou polevou podľa môjho receptu

Vynikajúci, osviežujúci a plný chrumkavých makových zrniečok. Niečo pre milovníkov maku :). Určite si pochutnáte. Spodná vrstva je z maslových sušienok, vnútro z pravej vanilky a mascarpone a vrchná osviežujúca vrstva je citrónový curd, do ktorého ja osobne pridávam želatínu, aby to poriadne držalo pokope. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia
Suroviny

Základ:

200 g
sušienky
80 g
maslo

Vnútro:

500 g
mascarpone
250 g
jemný tvaroh
200 g
kyslá smotana
2 ks
vajce
1 lyžica
hladká múka
1 lyžička
kôra z citróna
1 ks
vanilkový lusk
3 lyžice
práškový cukor
50 g
celý mak
štipka
soľ

Citrónová poleva:

2 ks
citrón – šťava
100 g
kryštálový cukor
50 g
maslo
1 ks
vajce
2 ks
žĺtok
3 plátky
želatína
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia

Tento cheesecake je ako stvorený na letné dni. Okrem osviežujúcej chuti poteší aj pomerne rýchlou prípravou a pekným vzhľadom. V kombinácii s čerstvým ovocím, ktoré som umiestnila navrch, je skutočne neodolateľný.

  1. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie o priemere 24 cm a dno vyložíme papierom.
  2. Sušienky rozmixujeme na prášok, pridáme rozpustené maslo a spolu dôkladne premiešame. Navrstvíme na dno formy a pekne uhladíme. Sušienkami môžeme vyložiť aj boky formy. 
  3. Mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu, vajíčka, práškový cukor (dávam vrchovaté lyžice), kôru z citróna, vnútro vanilkového lusku, štipku soli, celý mak a múku zmiešame v miske. Nešľaháme, iba spojíme, aby sme mali jednotnú hmotu. 
  4. Hmotu navrstvíme na pripravený utlačený základ a pekne uhladíme. 
  5. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri 155 stupňoch 55 minút. Na dno rúry nezabudnite uložiť plech s vodou. Po dopečení plech s vodou vyberte a rúru nechajte mierne pootvorenú. Cheesecake tak bude pomaly chladnúť. Po hodine takéhoto chladenia v rúre môžete cheesecake vybrať na mriežku a nechať ho vychladnúť na izbovú teplotu. Následne ho dajte do chladničky poriadne vychladiť. Najlepšie na celú noc. 
  6. Na poriadne vychladený cheesecake nalejeme polevu, ktorú pripravíme v horúcom vodnom kúpeli. V miske zmiešame šťavu z dvoch citrónov, cukor a maslo. Keď je hmota jednotná môžeme pridať v druhej miske rozmiešane vajíčko so žĺtkami. Lejeme tenkým prúdom a stále miešame. Vo vodnom kúpeli miešame dovtedy, kým nedostaneme hustú omáčku, do ktorej pridáme napučané 3 plátky želatíny. V horúcej poleve sa rozpustia a celú polevu nalejeme na povrch cheesecaku. 
  7. Odložíme do chladničky na hodinu a následne nakrájame na rezy a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Cheesecake je výborný ako na bežné posedenia s rodinou, tak aj na rôzne oslavy a výročia. Máte chuť na iný cheesecake? Vyskúšajte tento kokosový s nutellou, ktorý nemusíte piecť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár