NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Makový a orechový závin s kyslou smotanou podľa srbského kuchára, ktorý je mäkký aj na tretí deň.
Makový a orechový závin s kyslou smotanou podľa srbského kuchára, ktorý je mäkký aj na tretí deň.
Recept Makový a orechový závin s kyslou smotanou podľa srbského kuchára, ktorý je mäkký aj na tretí deň.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Zuzana Karvaiova

Makový aj orechový závin je skutočne lahodný a všetkými obľúbený koláč. Pripravuje sa z jemného kysnutého cesta s kyslou smotanou a plní bohatou makovou alebo orechovou náplňou. Tento závin je mäkký a vláčny vďaka správnemu pomeru surovín a tak si môžete vychutnať jeho čerstvú chuť aj niekoľko dní po upečení. Autor: Zuzana Karvaiova

NajLucka NajLucka    ·   13.7.2024

Makový a orechový závin s kyslou smotanou podľa srbského kuchára, ktorý je mäkký aj na tretí deň.

Makový aj orechový závin je skutočne lahodný a všetkými obľúbený koláč. Pripravuje sa z jemného kysnutého cesta s kyslou smotanou a plní bohatou makovou alebo orechovou náplňou. Tento závin je mäkký a vláčny vďaka správnemu pomeru surovín a tak si môžete vychutnať jeho čerstvú chuť aj niekoľko dní po upečení. Autor: Zuzana Karvaiova

30 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

900 g
hladká múka
100 g
kryštálový cukor
42 g
droždie
4 dcl
vlažné mlieko
2 ks
žĺtok
1 dcl
olej
100 g
kyslá smotana
1 ks
vanilkový cukor
1/2 ks
citrónová kôra
štipka
soľ

Maková plnka:

400 g
mak
200 g
kryštálový cukor
50 g
detská krupica
500 ml
horúce mlieko

Orechová plnka:

500 g
orechy
200 g
kryštálový cukor
1/2 ks
citrónová šťava
300 ml
horúce mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
  1. Zmiešame 200 g múky, cukor, droždie a mlieko a necháme 10-15 minút kysnúť.
  2. Potom pridáme zvyšnú múku a suroviny na cesto a vymiesime cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť, premiesime a necháme ďalej kysnúť ďalších 45-60 minút.
  3. Po vykysnutí rozdelíme na štyri časti.
  4. Plnky si pripravíme zmiešaním ingrediencií a necháme ich vychladnúť.
  5. Cestá vyvaľkáme na 35x20cm, potrieme plnkami (nedávame plnky ku kraju) a zavinieme.
  6. Záviny uložíme na plech a necháme 20-30 minút podkysnúť.
  7. Záviny dáme do studenej rúry, nastavíme ju na 170 stupňov, pečieme 30 minút a potom dáme na vrch papier na pečenie a pečieme ďalších 20 minút.
  8. Po upečení potrieme roztopeným maslom (80g).
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár