NajRecept.sk Dezerty Koláče Makové vrkoče s dokonalo nadýchaným cestom a bohatou plnkou
Makové vrkoče s dokonalo nadýchaným cestom a bohatou plnkou
Recept Makové vrkoče s dokonalo nadýchaným cestom a bohatou plnkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tieto vláčne makové vrkoče sú ešte lepšie ako tradičný makový závin. Vyzerajú zaujímavo, cesto je mäkké aj o niekoľko dní po upečení a perfektne ho dopĺňa sladká plnka, ktorú môžete oživiť aj sušeným ovocím alebo čímkoľvek iným. Ja ich robím rada na raňajky alebo ako menší snack počas dňa.

siky.silvia siky.silvia    ·   17.5.2025

Makové vrkoče s dokonalo nadýchaným cestom a bohatou plnkou

Tieto vláčne makové vrkoče sú ešte lepšie ako tradičný makový závin. Vyzerajú zaujímavo, cesto je mäkké aj o niekoľko dní po upečení a perfektne ho dopĺňa sladká plnka, ktorú môžete oživiť aj sušeným ovocím alebo čímkoľvek iným. Ja ich robím rada na raňajky alebo ako menší snack počas dňa.

50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

1 lyžička
med
190 g
vlažná voda
21 g
droždie
480 g
hladká múka
90 g
mäkké maslo
1 bal.
vanilkový cukor
1/2 lyžičky
soľ
1 ks
vajce

Maková náplň:

300 ml
mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
250 g
mletý mak
1 lyžička
škorica
1 lyžička
citrónová kôra
2 lyžice
džem
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Makové vrkoče som vyskúšala urobiť nedávno po prvýkrát a hneď sa mi podarili. Okrem skvelej chuti potešili aj oko, pretože po upečení vyzerajú veľmi zaujímavo. Ich príprava nie je o nič náročnejšia ako tá, s ktorou sa stretnete pri bežných závinoch. Jediným rozdielom je to, že sa pred pečením zatáčajú mierne odlišne.

  1. Vodu ohrejeme, pridáme do nej med, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. V samostatnej mise zmiešame múku, maslo, vanilkový cukor, soľ a rozšľahané vajíčko – z toho však použijeme len polovicu. Druhú použijeme na potretie vrkočov pred pečením.
  3. K všetkým surovinám pridáme hotový kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
  4. Maková náplň: Mlieko necháme zovrieť, pridáme cukor, mletý mak a krátko povaríme. Potom pridáme škoricu, citrónovú kôru a džem podľa svojej chuti. Ja som zvolila ríbezľovo-černicový, no vhodný je aj čisto ríbezľový, ktorý si pripravíte podľa tohto receptu.
  5. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne 0,5 cm. Natrieme naň vychladnutú makovú plnku, preložíme tak, ako je zobrazené na obrázkoch a narežeme na 8 pásikov. Tieto pásiky následne narežeme ešte na tretiny, ale tak, aby nám zostali na jednej strane spojené, a zapletieme do vrkočov – viď fotky.
  6. Takto pripravené vrkoče poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a necháme pár minút podkysnúť.
  7. Vrkoče potrieme vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.

Upečené vrkoče nechajte vychladnúť a pred podávaním ich môžete posypať práškovým cukrom. Ak chcete, aby bola plnka ešte šťavnatejšia, pridajte do nej nastrúhané jablká alebo sušené ovocie. Máte chuť na niečo makové, no nemáte čas na prípravu vrkočov? Vyskúšajte recept na tento dokonalý makový závin.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár