NajRecept.sk Dezerty Koláče Makové šialenstvo bez múky, s vanilkovým krémom a džemom. Kto ochutnal, hneď pýtal môj recept.
Makové šialenstvo bez múky, s vanilkovým krémom a džemom. Kto ochutnal, hneď pýtal môj recept.
Makové šialenstvo bez múky, s vanilkovým krémom a džemom. Kto ochutnal, hneď pýtal môj recept.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Môj manžel zhodnotil tento dezert ako najlepší za posledných pár mesiacov, čo som upiekla. Tentokrát som si recept prispôsobila, poupravila, obmenila a vzniklo z toho toto. Dokonca by som povedala, že je hodný aj na nejakú oslavu či dokonca na svadbu alebo iné dôležité udalosti. Bez múky a s lahodným krémom. Striedavo medzi krém a makové cesto som použila ríbezľový džem, ktorý dodal sviežosť. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   16.3.2025

Makové šialenstvo bez múky, s vanilkovým krémom a džemom. Kto ochutnal, hneď pýtal môj recept.

Môj manžel zhodnotil tento dezert ako najlepší za posledných pár mesiacov, čo som upiekla. Tentokrát som si recept prispôsobila, poupravila, obmenila a vzniklo z toho toto. Dokonca by som povedala, že je hodný aj na nejakú oslavu či dokonca na svadbu alebo iné dôležité udalosti. Bez múky a s lahodným krémom. Striedavo medzi krém a makové cesto som použila ríbezľový džem, ktorý dodal sviežosť. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto 2x:

5 ks
bielok
200 g
kryštálový cukor
5 ks
žĺtok
150 g
celý mak
1 bal.
prášok do pečiva

Krém:

400 ml
mlieko
1 bal.
vanilkový puding
4 lyžice
kryštálový cukor
200 g
maslo
250 g
mascarpone

Ďalej:

podľa chuti
ríbezľový džem
navrch
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Výborný zákusok pre každého milovníka maku. Tým, že je cesto úplne bez múky, je ako stvorené aj pre tých, ktorí ju nemôžu alebo sa jej vyhýbajú. Príprava je jednoduchá a výsledok viac ako dokonalý. Určite vyskúšajte.

  1. Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu. Za stáleho šľahania pridávame žĺtky. Na záver už len ručne primiešame celý mak, do ktorého sme zamiešali prášok do pečiva. 
  2. Pripravené cesto nanesieme na plech s papierom na pečenie (ja som použila ráfik) a pečieme pri teplote 180 °C po dobu 10 minút. Cesto sa pri pečení nafúkne, ale po vytiahnutí z rúry spľasne. Kraje orežeme, ráfik vyberieme a otočíme hore nohami, aby sme vedeli stiahnuť papier. Necháme vychladnúť a následne prekrojíme na polovicu, aby sme nakoniec vedeli vyskladať 4 vrstvy.
  3. Rovnakým spôsobom pripravíme ešte jedno cesto.
  4. V mlieku rozmiešame cukor, vanilkový pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý necháme mierne vychladnúť. Do ešte teplého zamiešame na kocky nakrájané maslo a mascarpone. Necháme vychladnúť. 
  5. Keď krém vychladol, môžeme vrstviť. Cesto potrieme ríbezľovým džemom, nanesieme krém, položíme cesto, znova dáme džem, krém, cesto, džem, krém, cesto. Najlepšie je navrch položiť papier na pečenie a zaťažiť, ale nemusíte. Vrch potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Čokoládovú polevu si môžete pripraviť podľa svojho overeného receptu, alebo využite tento, vďaka ktorému sa pri krájaní nebude lámať.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár