NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Mäkký a nadýchaný makový závin. Pre lepšiu chuť nahraďte olej masťou.
Mäkký a nadýchaný makový závin. Pre lepšiu chuť nahraďte olej masťou.
Recept Mäkký a nadýchaný makový závin. Pre lepšiu chuť nahraďte olej masťou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Pacnerová

Kysnutý závin je tradičným koláčom, ktorý nájdeme na stole v mnohých domácnostiach. Pečie sa nielen počas bežných dní, ale aj na rôzne posedenia či oslavy. Premýšľate, že si ho dnes pripravíte? Inšpirujte sa naším receptom. Autor: Jana Pacnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.8.2024

Mäkký a nadýchaný makový závin. Pre lepšiu chuť nahraďte olej masťou.

Kysnutý závin je tradičným koláčom, ktorý nájdeme na stole v mnohých domácnostiach. Pečie sa nielen počas bežných dní, ale aj na rôzne posedenia či oslavy. Premýšľate, že si ho dnes pripravíte? Inšpirujte sa naším receptom. Autor: Jana Pacnerová

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

500 g
hladká múka
100 g
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
100 g
masť
štipka soli
podľa potreby
mlieko

Kvások

1 kocka
droždie
2 lyžice
cukor
1/4 l
mlieko

Maková plnka

220 g
mletý mak
90 g
kryštálový cukor
1 lyžica
vanilkový cukor
100 ml
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Nadýchaný, sladký a vláčny. Presne taký je kysnutý závin, ktorý môžeme naplniť kakaom, makom, orechmi či dokonca tvarohom. Vďaka tomu, že vie výborne zasýtiť, je skvelý hlavne na raňajky, desiatu alebo olovrant.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, pridáme cukor, droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. V mise zmiešame hladkú múku s kryštálovým cukrom. Pridáme stipku soli, žĺtky, masť a kvások. Ak je cesto príliš husté, postupne doň pridávame mlieko.
  3. Hotové cesto zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
  4. Kým nám cesto kysne, môžeme si pripraviť plnku. V hrnci povaríme mlieko s cukrom. Pridáme vanilkový cukor, mletý mak a všetko dobre premiešame. Následne odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  5. Cesto rozvaľkáme a rozdelíme na dva veľké pláty. Oba naplníme plnkou, zatočíme a umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch koláča potrieme vajíčkom a pečieme na 160 °C približne 35 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár