NajRecept.sk Pečivo Pagáče Mäkké oškvarkové pagáče podľa Janky
Mäkké oškvarkové pagáče podľa Janky
Recept Mäkké oškvarkové pagáče podľa Janky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Nadýchané a veľmi dobré oškvarkové pagáče sú dokonalou voľbou na každú jednu oslavu, sviatok alebo vtedy, keď dostanete chuť na niečo slané. Ich príprava je jednoduchá a výsledok si zamilujete. Ja používam tento recept, s ktorým sa mi zatiaľ vždy podarili. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   31.5.2025

Mäkké oškvarkové pagáče podľa Janky

Nadýchané a veľmi dobré oškvarkové pagáče sú dokonalou voľbou na každú jednu oslavu, sviatok alebo vtedy, keď dostanete chuť na niečo slané. Ich príprava je jednoduchá a výsledok si zamilujete. Ja používam tento recept, s ktorým sa mi zatiaľ vždy podarili. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
100 ml
mlieko
30 g
droždie
1 lyžička
kryštálový cukor
500 g
hladká múka
100 g
masť
300 g
oškvarky
2 ks
žĺtok
2 lyžičky
soľ
200 g
kyslá smotana
štipka
mleté čierne korenie
štipka
mletá rasca
podľa chuti
cesnak
1 ks
vajce (na potretie)
podľa potreby
sezam alebo rasca (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Nadýchané oškvarkové pagáče sú na nezaplatenie. Robím ich na takmer každú jednu oslavu. Okrem toho, že skvelo chutia, vedia aj veľmi dobre zasýtiť. Najlepšie sú krátko po vytiahnutí z rúry, ale s týmto receptom vám zostanú mäkké aj na ďalší deň.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, pridáme doň cukor, droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám (okrem oškvarkov) a vypracujeme pevné cesto, do ktorého zapracujeme najemno nakrájané oškvarky.
  3. Cesto znova prepracujeme, dáme ho do misky a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm a pomocou pohára z neho vykrajujeme kolieska.
  5. Kolieska poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie alebo vymastili olejom. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou alebo sezamom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 15 až 20 minút.

Hotové pagáče nechajte vychladnúť a môžete podávať. Ak chcete, aby boli mäkké a nadýchané aj na ďalší deň, uskladnite ich v pevnej nádobe s uzáverom. Máte chuť ešte na nejaké slané chuťovky? Vyskúšajte napríklad tieto rýchle syrové pagáče.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár