NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom
Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom
Recept Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Sú výborné. Celé roky som robila a stále robím koláče podľa babičky a boli a sú vynikajúce. Skúsila som zmenu s majolkou a je to zase iná chuť, vláčne a nadýchané. Jednoducho trochu iné, ale výborné sú s majolkou aj bez nej. Niekedy dávam do cesta aj kúsok masti ako babička. Autor: Romča V.

Romča Važa Romča Važa    ·   11.4.2024

Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom

Sú výborné. Celé roky som robila a stále robím koláče podľa babičky a boli a sú vynikajúce. Skúsila som zmenu s majolkou a je to zase iná chuť, vláčne a nadýchané. Jednoducho trochu iné, ale výborné sú s majolkou aj bez nej. Niekedy dávam do cesta aj kúsok masti ako babička. Autor: Romča V.

95 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
2 štipky
soľ
30 g
čerstvé droždie
20 g
cukor
1 bal.
vanilkový cukor
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
1 lyžička
citrónová kôra
125 ml
vlažné mlieko
100 ml
olej
50 g
majolka

Tvarohová náplň:

500 g
tvaroh
2 ks
vajce (sneh z 3 bielkov)
1 lyžica
vanilkový puding v prášku
trochu
citrónová kôra
podľa chuti
cukor
1 pohár
slivkový lekvár

Mrvenička:

asi tak 40 g
zmäknuté maslo
rovnaké množstvo
cukor
50 g
polohrubá múka

Na potretie pred pečením:

1 ks
rozšľahané vajce

Na potretie po upečení:

asi 30 g
rozpustené vlažné maslo
2 - 3 lyžice
rum
Postup receptu
Vytlačiť
95 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
  1. Múku preosejeme do misy, ale jednu tretinu si dáme bokom (tú potom postupne prisypávame, keď cesto prepracovávame) a zmiešame so soľou, doprostred urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie, málinko pocukrujeme a trošku polejeme vlažným mliekom. Počkáme až kvások vzíde.
  2. Potom pridáme ostatné suroviny a prepracujeme cesto, pracujeme tak dlho, pokiaľ sa cesto nelepí na misu.
  3. Môžeme použiť aj robot, ale ja to radšej robím ručne. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, cesto má zdvojnásobiť svoj objem, takže to trvá tak hodinu.
  4. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú náplň: Tvaroh v mise dobre premiešame dohladka s cukrom, s 2 žĺtkami, citrónovou kôrou a pudingovým práškom. Nakoniec vmiešame sneh z 3 bielkov.
    (1 bielok nám zostal z cesta).
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na rovnako veľké diely, na 20 - 25 kusov, podľa toho ako veľké koláčiky chcete mať.
  6. Z dielikov urobíme placky, dáme na ne tvaroh a zabalíme do guľôčky, spojom kladieme koláčiky na 2 plechy s papierom na pečenie. Medzi koláčiky si necháme medzery, trochu narastú. Malinko dlaňou koláčiky stlačíme a doprostred urobíme jamku. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a do jamky vložíme lyžičku lekváru.
  7. Z mäkkého masla, múky a cukru urobíme rukami posýpku a koláčiky posypeme.
    Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 st. a po piatich minútach pečenia stiahneme na 180 st. Pečieme dozlatista. To je tak asi 20-30 minút podľa typu rúry, to si treba postrážiť.
  8. Hotové koláčiky hneď po vytiahnutí z rúry, ešte horúce potrieme rozpusteným maslom s rumom.
    Koláče cukrujeme až úplne vychladnú, inak by na nich cukor zvlhol.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár