Umyté mäso nakrájame na väčšie kocky. V hrnci so silným dnom speníme na rozohriatom masle / masti cibuľu a cesnak, pridáme mäso a sprudka opečieme za stáleho miešania zo všetkých strán, až sa mäso na povrchu zatiahne.
Ďalej ho opekáme na miernejšom ohni bez podliatia, kým sa šťava nevydusí na tuk. Guláš tak získa peknú farbu a výraznú chuť. Osolíme, odstavíme z ohňa a vmiešame mletú sladkú aj štipľavú papriku, premiešame, pridáme paradajkový pretlak a podlejeme trochou teplej vody, maximálne do polovice výšky mäsa, aby sa dusilo, a nie varilo.
Hrniec vrátime na oheň a pod pokrievkou dusíme domäkka. Podlievame len vtedy, keď sa všetka šťava vydusí a hrozí pripálenie, lepšie je dusiť mäso vo vlastnej šťave.
Keď je mäso takmer mäkké, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, papriky a paradajky a dusíme pod pokrievkou domäkka, trvá to asi ďalších 20 minút.
Nakoniec guláš podľa gusta dochutíme soľou a mletým čiernym korením a podávame najlepšie s čerstvým bielym pečivom alebo chlebom.
Ďakujeme za povolenie zdieľať recept od skvelej kuchárky - Naďa Indruchová