NajRecept.sk Pečivo Chlieb Lyžicový recept na skvelý domáci chlieb.
Lyžicový recept na skvelý domáci chlieb.
Lyžicový recept na skvelý domáci chlieb.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Nie je nič lepšie ako čerstvý domáci chlieb s maslom, nátierkou alebo len tak, sám o sebe. Jeho príprava je pritom jednoduchá. Ja som ho mala hotový do približne dvoch hodín aj s kysnutím a pečením. Následne som len počkala, kým vychladne a rovno som ho podávala. Pochutila si na ňom celá rodina.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   15.2.2025

Lyžicový recept na skvelý domáci chlieb.

Nie je nič lepšie ako čerstvý domáci chlieb s maslom, nátierkou alebo len tak, sám o sebe. Jeho príprava je pritom jednoduchá. Ja som ho mala hotový do približne dvoch hodín aj s kysnutím a pečením. Následne som len počkala, kým vychladne a rovno som ho podávala. Pochutila si na ňom celá rodina.

45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
500 ml
voda
2 lyžice
kryštálový cukor
7 g
sušené droždie
720 g
hladká múka
2 lyžičky
soľ
2 lyžice
olej
1 ks
bielok
1 lyžica
vody
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Domáci chlieb je jednoducho na nezaplatenie. Vhodný je na raňajky aj večeru. Dokonca, skvelo vám poslúži aj ako príloha k hustým polievkam na obed. Tým, že je veľmi jednoduchý, ho robím pravidelne. Mnohokrát aj z dvojnásobnej dávky, aby mi vydržal niekoľko dní. Ak by ste nemali chuť práve na chlieb, môžete si podľa tohto receptu upiecť chrumkavé rožky.

  1. Do misky nalejeme vodu, pridáme cukor a sušené droždie. Všetko premiešame a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Medzitým preosejeme múku, pridáme soľ, olej a prilejeme kvások. Premiešame a vypracujeme cesto, ktoré vložíme do olejom vymazanej misy. Cesto potrieme olejom, zakryjeme fóliou a na hodinu odložíme na teplé miesto kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto presunieme na olejom vymazanú pracovnú dosku a rozdelíme na polovicu. Každú ručne sploštíme a následne zatočíme, aby nám vznikol menší bochník.
  4. Bochníky presunieme do plechu vystlaného papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  5. V mise zmiešame vodu a bielok a zmesou potrieme bochníky. Tie následne narežeme navrchu a vložíme do rúry. Pečieme približne 30 minút pri teplote 200 °C.

Upečený chlieb nechajte vychladnúť. Potom ho pokrájajte a podávajte s maslom alebo domácou nátierkou. V prípade, že by ste nemali žiaden overený recept, v našej kategórii Nátierky, ich nájdete veľké množstvo. Určite si prídete na svoje.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár