NajRecept.sk Dezerty Múčniky Luxusné tvarohové kocky s piškótami a čokoládou.
Luxusné tvarohové kocky s piškótami a čokoládou.
Recept Luxusné tvarohové kocky s piškótami a čokoládou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Kombinácia maku a tvarohu je pre mňa v dezertoch veľmi chutná. Na rozdiel od môjho prvého pokusu pripraviť makový cheesecake vyzerá tento makovo-tvarohový koláč aj luxusne. Návšteva si pochvaľovala, ja som si pochutnala tiež, tak nech sa páči recept aj pre vás. Vyskúšajte. Autor: Jaja79

Jaja79    ·   23.2.2025

Luxusné tvarohové kocky s piškótami a čokoládou.

Kombinácia maku a tvarohu je pre mňa v dezertoch veľmi chutná. Na rozdiel od môjho prvého pokusu pripraviť makový cheesecake vyzerá tento makovo-tvarohový koláč aj luxusne. Návšteva si pochvaľovala, ja som si pochutnala tiež, tak nech sa páči recept aj pre vás. Vyskúšajte. Autor: Jaja79

95 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny

Maková vrstva:

500 g
mletý mak
500 ml
mlieko
100 g
maslo
120 g
práškový cukor
6 ks
vajce
podľa chuti
vanilková esencia
100 g
hrozienka
100 g
mleté vlašské orechy
240 g
okrúhle piškóty

Tvarohová vrstva:

1 kg
tvaroh
200 g
práškový cukor
100 g
maslo
podľa chuti
vanilková esencia
2 bal.
vanilkový puding
6 ks
vajce

Poleva:

100 g
čokoláda
50 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
95 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia

Makové koláče zbožňujem. Majú skvelú chuť, a keď ich skombinujete s tvarohom a čokoládou, môžete sa tešiť na neodolateľný zákusok, ktorý si zamiluje každý, komu ho naservírujete. Okrem tohto tvarohového koláča či klasiky vo forme závinov si môžete pripraviť aj maďarský makový krémeš, ktorý je plnený neodolateľným maslovým krémom.

  1. Pripravíme si plech o veľkosti 24 x 35 cm a dno vyložíme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  2. Mletý mak zalejeme horúcim mliekom a dôkladne premiešame. Odložíme bokom na pol hodinu, aby vychladol a vpil všetko mlieko. Pridáme cukor, žĺtky, rozpustené maslo, esenciu a premiešame. Pridáme namočené hrozienka buď v rume, alebo vo vode, 100 g mletých vlašských orechov a znova dôkladne premiešame. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a ručne zamiešame do makovej hmoty.
  3. Pripravené cesto dáme na plech a pekne uhladíme. Poukladáme okrúhle detské piškóty tak, aby sa jedno cez druhé prekrývali. Takto pripravené cesto s piškótami odložíme bokom a začneme pripravovať tvarohovú hmotu.
  4. 100 g masla izbovej teploty vymiešame mixérom spolu s práškovým cukrom. Pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým pridaným dôkladne vymiešame. Následne pridáme po lyžiciach tvaroh a za stáleho šľahania vymiešame hladký krém, do ktorého pridáme vanilkovú esenciu a vanilkový pudingový prášok. Úplne na záver už len ručne primiešame vyšľahané bielky. 
  5. Tvarohový krém nanesieme na poukladané piškóty a pekne uhladíme. Dáme piecť po dobu 60 minút – sledujeme. Keď sa vrch pripeká, prikryjeme alobalom, prípadne sa riadime svojou rúrou a pečieme na nižšom stupni. 
  6. Po upečení necháme koláč poriadne vychladnúť – najlepšie cez noc. Vrch polejeme čokoládovou polevou – čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a dôkladne vymiešame. Pekne uhladíme a necháme zatuhnúť.

Hotový koláč nakrájajte na menšie štvorce alebo obdĺžniky. Pre ešte krajší výzor dezeru môžete povrch posypať nastrúhanými vlašskými orechmi alebo kokosom. Všetko sa odvíja od vašich preferencií.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár