NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Luxusne nadýchaný veľkonočný mazanec vrátane fotopostupu
Luxusne nadýchaný veľkonočný mazanec vrátane fotopostupu
Recept Luxusne nadýchaný veľkonočný mazanec vrátane fotopostupu
Foto: Lacusin

Mäkký a lahodný veľkonočný mazanec, ktorý nesmie chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Neskutočná dobrota. Syn ho miluje na raňajky s maslom a domácim džemom. Niekto si zas pochutí na mazanci s kúskom klobásky, šunky alebo veľkonočnej hrudky. Autor: Lacusin

Lacusin Lacusin    ·   15.4.2025

Luxusne nadýchaný veľkonočný mazanec vrátane fotopostupu

Mäkký a lahodný veľkonočný mazanec, ktorý nesmie chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Neskutočná dobrota. Syn ho miluje na raňajky s maslom a domácim džemom. Niekto si zas pochutí na mazanci s kúskom klobásky, šunky alebo veľkonočnej hrudky. Autor: Lacusin

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
300 g
hladká múka
70 g
kryštálový cukor
20 g
droždie
125 ml
mlieko
60 g
maslo
štipka
soľ
štipka
citrónová kôra
trochu
rum
1 ks
menšie vajce
na potretie
žĺtok
na posypanie
lupienky mandlí
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Mazanec je tradičným koláčom, ktorý nám počas Veľkej noci nesmie chýbať. Veľmi rada ho robím podľa tohto receptu, vďaka ktorému je dokonalo nadýchaný a mäkký nielen krátko po upečení, ale aj niekoľko dní potom.

  1. V troche teplého mlieka rozpustíme cukor, pridáme droždie a lyžicu múky. Zamiešame a necháme vzísť kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky (maslo musí byť izbovej teploty), pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto sa má pekne oddeľovať od stien misky.
  3. Vypracované cesto necháme v miske, posypeme ho troškou múky a necháme kysnúť asi jednu hodinu. Potom cesto preložíme na papierom vyložený plech, vytvarujeme pekný bochník, ktorý ešte zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť asi pol hodinu. 
  4. Po pol hodine kysnutia stiahneme bavlnenú utierku, vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme lupienkami mandlí.
  5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov asi 35 minút. Sledujeme.

Hotový mazanec nechajte vychladnúť a následne podávajte s čímkoľvek máte radi. Perfektne chutí s maslom, domácim džemom či dokonca čokoládovou nátierkou ako je Nutella. Chceli by ste si pripraviť mazanec, no nemáte doma droždie? Vyskúšajte túto verziu bez neho, na ktorú vám bude stačiť kypriaci prášok.

Komentáre k receptu
mijo@seznam.cz    ·   25.3.2024   ·   Odpovedať   ·  

No, gramáž nic moc. Je tak výborný, že jsem jeden snědl (sežral) jako ochutnávku a druhý jsem musel schovat do špajzu, jinak by na svátky nic nebylo. 😂 Letos budu chytřejší a upeču 2x 😋😇

Martina5055    ·   23.4.2020   ·   Odpovedať   ·  

vyzkoušeno, výborný recept a gramaž fajn na 2 kusy pro větší rodinu

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár