NajRecept.sk Dezerty Koláče Luxusné cuketové rezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusok, ktorý sa hodí aj počas diéty.
Luxusné cuketové rezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusok, ktorý sa hodí aj počas diéty.
Recept Luxusné cuketové rezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusok, ktorý sa hodí aj počas diéty.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Cuketové rezy sú ako stvorené po vianočných sviatkoch plných ťažkých jedál. Sú nadýchané, ľahké a veľmi chutné. Cesto je univerzálne, takže ho môžete využiť na viac spôsobov. Doma nám veľmi chutí, preto sa už teraz teším, ako ho najbližšie znova spracujem. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.1.2025

Luxusné cuketové rezy à la sacher. Dokonale šťavnatý zákusok, ktorý sa hodí aj počas diéty.

Cuketové rezy sú ako stvorené po vianočných sviatkoch plných ťažkých jedál. Sú nadýchané, ľahké a veľmi chutné. Cesto je univerzálne, takže ho môžete využiť na viac spôsobov. Doma nám veľmi chutí, preto sa už teraz teším, ako ho najbližšie znova spracujem. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

350 g
polohrubá múka
1 bal
prášok do pečiva
170 ml
olej
200 – 250 g
trstinový cukor
3 ks
vajce
štipka
soľ
50 g
kakao
500 g
cuketa
150 g
orechy (vlašské a lieskové nahrubo nasekané)
2 lyžičky
škorica
podľa potreby
mlieko

Na dokončenie:

podľa potreby
marhuľová marmeláda
podľa potreby
čokoláda
podľa potreby
33 % smotana
podľa potreby
mascarpone
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Na prípravu cuketových rezov som použila klasickú polohrubú múku, no ak by ste chceli, aby bol zákusok ešte zdravší, môžete ju nahradiť napríklad celozrnnou. Taktiež si môžete upraviť množstvo cukru, prípadne ho zameniť za inú alternatívu, napríklad med alebo javorový sirup.

  1. Cuketu očistíme, nahrubo nastrúhame a pridáme k nej ostatné suroviny.
  2. Všetko dôkladne premiešame a vylejeme do tortovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Ja som koláč piekla z polovičnej dávky a použila som tortovú formu s priemerom 24 cm.
  3. Pečieme pri teplote 170 °C približne 30 minút. Cesto však sledujeme a pred vytiahnutím z rúry vyskúšame špajdľou.
  4. Korpus necháme vychladnúť. Potom ho prekrojíme na polovicu, natrieme marhuľovou marmeládou alebo čímkoľvek podľa svojich predstáv. Obe polovice následne znova spojíme a dezert necháme odležať.
  5. Pred podávaním dezert nakrájame na trojuholníky, polejeme čokoládou rozpustenou s trochou smotany a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som použila mascarpone, ktoré som vyšľahala s cukrom a zvyškom smotany.

Čokoláda aj mascarpone krém sa dajú nahradiť niečím diétnejším a ľahším. Rezy môžu vyzerať skvelo dekorované napríklad čerstvým ovocím. Prípadne koláč podávajte bez akejkoľvek ozdoby. Tým, že sám o sebe výborne chutí, budete mať určite úspech.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár