NajRecept.sk Dezerty Koláče Luxusné čokoládovo-karamelové kocky so smotanovým krémom a chrumkavými orechmi.
Luxusné čokoládovo-karamelové kocky so smotanovým krémom a chrumkavými orechmi.
Recept Luxusné čokoládovo-karamelové kocky so smotanovým krémom a chrumkavými orechmi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Máte chuť na čokoládový koláč s poriadnou smotanovou nádielkou? Ste na správnom mieste. Tento dokonalý zákusok dopĺňa ešte karamelová vrstva a chrumkavé orechy, vďaka čomu ním ohúrite každého člena rodiny či návštevu.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   3.2.2025

Luxusné čokoládovo-karamelové kocky so smotanovým krémom a chrumkavými orechmi.

Máte chuť na čokoládový koláč s poriadnou smotanovou nádielkou? Ste na správnom mieste. Tento dokonalý zákusok dopĺňa ešte karamelová vrstva a chrumkavé orechy, vďaka čomu ním ohúrite každého člena rodiny či návštevu.

50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

3 ks
vajce
štipka
soľ
90 g
kryštálový cukor
50 ml
mlieko
75 g
hladká múka
25 g
kakao
1 lyžička
prášok do pečiva

Karamel:

150 g
kryštálový cukor
70 g
maslo
110 g
smotana (33 – 36 %)
1/3 lyžičky
soľ

Na potretie:

200 ml
horúce mlieko
1 lyžička
vanilkový cukor

Krém:

400 g
cream cheese typu Philadelphia alebo mascarpone
40 g
práškový cukor
200 g
smotana (33 – 36 %)
1 lyžička
vanilkový extrakt

Čokoládová poleva:

70 g
mliečna čokoláda
70 g
tmavá čokoláda
110 g
smotana (33 – 36 %)

Na ozdobu:

podľa potreby
nasekané orechy
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Kto by dokázal odolať nadýchanému cestu, jemnej šľahačke, čokoláde a karamelu? Ja rozhodne nie. Tento zákusok v sebe spája všetky moje obľúbené suroviny, takže určite to nebolo poslednýkrát čo ho pripravujem. Vrch som ešte dozdobila chrumkavými orechmi, no ak by ste neboli ich fanúšikmi, môžete ich vynechať alebo nahradiť napríklad hoblinami bielej čokolády.

  1. Vajcia vyšľaháme spolu so soľou a cukrom do peny. Do tej následne prilejeme mlieko a šľaháme ďalej.
  2. V samostatnej mise zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva. Suchú zmes postupne preosejeme do vyšľahaných vajec a všetko opatrne premiešame. Hotové cesto nalejeme do plechu s rozmermi 18 x 18 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a dáme piecť na 20 minút pri teplote 180 °C.
  3. Do panvice nasypeme cukor a necháme ho na strednom ohni roztopiť. Potom doň pridáme maslo a keď sa rozpustí, prilejeme smotanu a prisypeme soľ.
  4. Z upečeného cesta stiahneme papier na pečenie a vrátime ho do plechu. Popicháme ho vidličkou a polejeme horúcim mliekom, ktoré sme zmiešali s vanilkovým cukrom. Na takto pripravený korpus nalejeme 3/4 karamelu a odložíme na bok.
  5. Pomocou mixéra vyšľaháme krémový syr typu Philadelphia (môžeme ho nahradiť mascarpone alebo tvarohom) s práškovým cukrom, smotanou a vanilkovým extraktom. Krém vložíme do cukrárskeho vrecka a aplikujeme ho na koláč. Pomocou stierky krém zarovnáme, polejeme čokoládovou polevou a dáme do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť.
  6. Čokoládová polevaMliečnu a tmavú čokoládu rozpustíme, pridáme horúcu smotanu a dôkladne premiešame.
  7. Koláč nakrájame na štvorce a každý ozdobíme nasekanými orechmi a karamelom, ktorý nám zostal.

Namiesto karamelu môžete použiť na ozdobenie aj čokoládový toping alebo polevu. Pred podávaním sa uistite, že koláč je dostatočne vychladený, aby sa dobre jedol a na tanieroch držal tvar. Vďaka luxusnému vzhľadu je dezert vhodný aj na oslavy alebo stretnutia. Ja som ho robila na oslavu narodenín.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár