NajRecept.sk Prílohy Zemiaky Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.
Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.
Recept Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: michaela.r

Lepenice je tradičný pokrm, ktorý v sebe skrýva jedinečnú kombináciu chutí zemiakov a kyslej kapusty. Hoci sa často podáva ako príloha, lepenica môže byť servírovaná aj ako samostatné jedlo. S týmto jednoduchým receptom ju pritom uvaríte bleskovo.

michaela.r    ·   18.4.2023

Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.

Lepenice je tradičný pokrm, ktorý v sebe skrýva jedinečnú kombináciu chutí zemiakov a kyslej kapusty. Hoci sa často podáva ako príloha, lepenica môže byť servírovaná aj ako samostatné jedlo. S týmto jednoduchým receptom ju pritom uvaríte bleskovo.

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
700 g
zemiaky
500 g
kyslá kapusta
1 ks
cibuľa
2 lyžice
bravčová masť (možno nahradiť olejom)
podľa chuti
slanina
podľa chuti
mletá rasca
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
  1. Zemiaky olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Varte v osolenej vode do zmäknutia.
  2. Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si kapustu. Najprv treba olúpať a nakrájať najemno cibuľu. V panvici rozohrejte masť alebo olej a cibuľku opražte dozlatista.
  3. Následne pridajte nakrájanú slaninu a nechajte ľahko vyškvariť.
  4. Kyslú kapustu sceďte, vodu z nej si však nechajte. Kapustu pokrájajte na menšie kúsky a pridajte ju do panvice.
  5. Orestujte, podľa potreby pridajte trochu vody. Využiť môžete kyslý nálev z kapusty a prispôsobiť tak chuť celého pokrmu.
  6. Dochuťte ešte soľou, mletým čiernym korením a rascou. Potom môžete odstaviť z platne.
  7. Uvarené zemiaky sceďte a roztlačte.
  8. Primiešajte k nim pripravenú kapustu a všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  9. Lepenicu si môžete užiť len tak, napríklad na večeru – stačí pri servírovaní pridať osmaženú cibuľku navrch, odporúča sa zapíjať kyslým mliekom.
  10. Prípadne však lepenicu možno využiť ako prílohu – hojne sa pridáva k zabíjačkovým pochúťkam, ale aj bravčovému mäsu (pečenému aj varenému), či údeninám.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár