NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Lekvárové dvojctihodné moravské koláče z kysnutého orechového cesta
Lekvárové dvojctihodné moravské koláče z kysnutého orechového cesta
Recept Lekvárové dvojctihodné moravské koláče z kysnutého orechového cesta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Koláčiky sú z jemného kysnutého cesta, majú dvojité plnenie – vo vnútri a na povrchu posypané maslovou orechovou posýpkou. Proste koláče moravské, aj keď je to Morava severná. Možno vám podľa názvu príde, že to je prekombinovaný dezert, ale poviem vám je to doslova nebíčko v papuľke. Orechové vláčne cesto naplnené lekvárom, na vrchu znova kôpka lekváru a to všetko zasypané orechovou mrveničkou. Autor: Jana Podoláková Burkartová

NajLucka NajLucka    ·   26.2.2024

Lekvárové dvojctihodné moravské koláče z kysnutého orechového cesta

Koláčiky sú z jemného kysnutého cesta, majú dvojité plnenie – vo vnútri a na povrchu posypané maslovou orechovou posýpkou. Proste koláče moravské, aj keď je to Morava severná. Možno vám podľa názvu príde, že to je prekombinovaný dezert, ale poviem vám je to doslova nebíčko v papuľke. Orechové vláčne cesto naplnené lekvárom, na vrchu znova kôpka lekváru a to všetko zasypané orechovou mrveničkou. Autor: Jana Podoláková Burkartová

95 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

600 g
hladká múka
250-300 ml
mlieko
štipka
soľ
2 ks
žĺtky
2 lyžice
rum
100 g
maslo
100 g
kryštálový cukor
100 g
mleté vlašské orechy
podľa chuti
pomarančová alebo citrónová kôra
1 bal.
vanilkový cukor

Na kvások:

3/4 kocky
droždie
trochu
teplé mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor

Na mrveničku:

podľa potreby
maslo
podľa potreby
práškový cukor
podľa potreby
mleté vlašské orechy
podľa potreby
polohrubá múka
Postup receptu
Vytlačiť
95 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
  1. Do misky nasypeme múku, cukry, kôru, soľ, mleté orechy, žĺtky, rum a maslo izbovej tepltoy. Nakoniec pridáme kvások a vypracujeme nelepivé cesto. Pokiaľ cesto lepí a je riedke pridáme múku a znova dobre prepracujeme. Necháme cesto vykysnúť.
  2. Z nakysnutého cesta odkrajujeme menšie kúsky, ktoré rukami roztiahneme alebo vyvaľkáme valčekom.
  3. Nakrájame na štvorčeky a naplníme lekvárom. Zabalíme a ukladáme na plech vždy kúsok od seba a necháme tak 40 minút kysnúť. Potom dnom malého pohára urobíme priestor a dáme ešte malú lyžičku lekváru a malou lyžičkou nejakej marmelády. Ja som dala lesnú zmes.
  4. Na vrch mrveničku (všetky suroviny v rovnakom pomere) z polohrubej múky, práškového cukru a mletých orechov a masla.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlata, asi 25 minút. Po upečení potrieme kto je ako zvyknutý. Ja iba vodou a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár