NajRecept.sk Dezerty Koláče Legendárny strúhaný koláč s malinami a krémom z kyslej smotany.
Legendárny strúhaný koláč s malinami a krémom z kyslej smotany.
Recept Legendárny strúhaný koláč s malinami a krémom z kyslej smotany.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Strúhané dezerty sú pre mňa veľmi obľúbenou voľbou pri nerozhodnom pečení. Sú rýchle, chutné, nenáročné na prípravu a veľmi vďačné. Zvyknem robievať hlavne tvarohové, no tentokrát som mala v chladničke 2 tégliky kyslej smotany, tak som skúsila smotanový. Oproti originálnemu receptu som pridala ešte maliny a môžem povedať, že je to dokonalá kombinácia chutí. Už len počkať kým vychladne. To je tá najhoršia časť. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   7.3.2025

Legendárny strúhaný koláč s malinami a krémom z kyslej smotany.

Strúhané dezerty sú pre mňa veľmi obľúbenou voľbou pri nerozhodnom pečení. Sú rýchle, chutné, nenáročné na prípravu a veľmi vďačné. Zvyknem robievať hlavne tvarohové, no tentokrát som mala v chladničke 2 tégliky kyslej smotany, tak som skúsila smotanový. Oproti originálnemu receptu som pridala ešte maliny a môžem povedať, že je to dokonalá kombinácia chutí. Už len počkať kým vychladne. To je tá najhoršia časť. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
polohrubá múka
250 g
maslo
4 ks
žĺtok
1 lyžica
kyslá smotana
150 g
práškový cukor
1 bal.
prášok do pečiva

Náplň:

260 g
kyslá smotana
4 ks
bielok
3 bal.
vanilkový cukor
1 bal.
smotanový puding
1 a 1/2 lyžice
zemiakový škrob

Ďalej:

podľa chuti
maliny
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Príprava strúhaného koláča nie je vôbec náročná. Pokojne si ho tak môžete upiecť aj počas hektického týždňa. Z ovocia som tentokrát vybrala maliny, no okrem nich sú skvelé aj ríbezle, ktoré sú mierne kyslasté a dokonalo kontrastujú so sladkým cestom a plnkou.

  1. Všetky suroviny na cesto dáme do jednej misky a vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti v pomere 2:1. Menšiu časť odložíme do mrazničky. Väčšiu časť prstami alebo valčekom natlačíme na dno formy s rozmermi 30 x 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Takto pripravené cesto dáme do chladničky. 
  2. Kyslú smotanu, vanilkový cukor, škrob a pudingový prášok dáme do misky a vymiešame. V druhej miske vyšľaháme bielky do tuhého snehu a následne obe hmoty spojíme.
  3. Navrstvíme na cesto z chladničky, poukladáme maliny alebo iné ovocie a nastrúhame cesto z mrazničky. Strúhame na hrubom strúhadle. 
  4. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na teplotu 180 °C po dobu 35 minút.
  5. Po upečení je nutné koláč nechať poriadne vychladiť.

Pred podávaním koláč nakrájajte na menšie štvorce alebo obdĺžniky, posypte práškovým cukrom a podávajte. A ak by ste chceli vyskúšať niečo nové, upečte si tento strúhaný koláč na spôsob cheesecaku, ktorý je doplnený o mak a marhule.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár