NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Legendárne šamrole z domáceho lístkového cesta.
Legendárne šamrole z domáceho lístkového cesta.
Recept Legendárne šamrole z domáceho lístkového cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Šamrole sú klasikou, ktorá sa objavuje na stoloch nielen počas Vianoc, ale aj na iné sviatky alebo oslavy. Ich príprava je jednoduchá, a to najmä kvôli tomu, že môžete použiť kupované lístkové cesto. Ja som si tentokrát prácu trochu sťažila a urobila som svoje vlastné, vďaka ktorému bol výsledný múčnik ešte lepší.

Věra Dufková    ·   18.10.2025

Legendárne šamrole z domáceho lístkového cesta.

Šamrole sú klasikou, ktorá sa objavuje na stoloch nielen počas Vianoc, ale aj na iné sviatky alebo oslavy. Ich príprava je jednoduchá, a to najmä kvôli tomu, že môžete použiť kupované lístkové cesto. Ja som si tentokrát prácu trochu sťažila a urobila som svoje vlastné, vďaka ktorému bol výsledný múčnik ešte lepší.

50 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

1. cesto:

2 ks
maslo
250 g
hladká múka

2. cesto:

320 g
hladká múka
4 ks
žĺtok
štipka
soľ
6 pohárikov (1 pohárik = 20 – 25 ml)
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Šamrole z domáceho lístkového cesta potešia dokonalou chuťou a tým, že príjemne chrumkajú. Ich príprava je o niečo komplikovanejšia, ako v prípade tých, ktoré sú z kupovaného cesta, no rozhodne sa oplatí vyskúšať ich.

  1. Najprv pripravíme prvé cesto, na ktoré zmiešame maslo a hladkú múku.
  2. Na druhé cesto zmiesime múku, žĺtky, soľ a mlieko (ako odmerku som používala panáky, ktoré mohli mať okolo 25 ml).
  3. Cesto spracúvame približne 30 minút a potom ho rozvaľkáme.
  4. Na rozvaľkané druhé cesto rozotrieme prvé a zložíme ich tak, že kraje preložíme do stredu a postláčame.
  5. Cestá hneď rozvaľkáme na rozmery 40 x 20 cm a stočíme ich ako roládu. O hodinu ich znova rozvaľkáme a stočíme. Celý proces opakujeme ešte raz.
  6. Cesto necháme do rána v chladničke a nakoniec ho natočíme na trubičky, na ktorých ho aj pečieme.
  7. Upečené trubičky necháme vychladnúť a potom ich plníme osladeným snehom z bielkov alebo akýmkoľvek krémom podľa svojich preferencií.

Chceli by ste si zjednodušiť celú prípravu tohto dezertu? Vyskúšajte tento recept, v ktorom sa používa kupované lístkové cesto.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár