NajRecept.sk Dezerty Koláče Legendárne makové a orechové bratislavské rožky. S týmto receptom vám už nikdy nevytečú.
Legendárne makové a orechové bratislavské rožky. S týmto receptom vám už nikdy nevytečú.
Legendárne makové a orechové bratislavské rožky. S týmto receptom vám už nikdy nevytečú.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Bratislavské rožky sú pre mňa symbolom poctivého domáceho pečenia a vône detstva. Keď som ich nedávno piekla, zistila som, že majú viac ako 400-ročnú tradíciu, musia mať cez 30 % tuku a plnka tvorí až 40 % ich celej hmotnosti. Okrem toho sú charakteristické dokonalou chuťou a zaujímavou popraskanou glazúrou. Určite vyskúšajte.

siky.silvia siky.silvia    ·   18.3.2025

Legendárne makové a orechové bratislavské rožky. S týmto receptom vám už nikdy nevytečú.

Bratislavské rožky sú pre mňa symbolom poctivého domáceho pečenia a vône detstva. Keď som ich nedávno piekla, zistila som, že majú viac ako 400-ročnú tradíciu, musia mať cez 30 % tuku a plnka tvorí až 40 % ich celej hmotnosti. Okrem toho sú charakteristické dokonalou chuťou a zaujímavou popraskanou glazúrou. Určite vyskúšajte.

45 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
300 g
polohrubá múka
150 ml
plnotučné mlieko
1 ks
vajce
200 g
bravčová masť
1/2 kocky
droždie
5 g
soľ
100 g
kryštálový cukor

Na potretie:

2 ks
žĺtok
podľa potreby
mlieko

Maková náplň:

300 g
mletý mak
160 g
med
2 ks
vanilkový cukor
120 ml
mlieko
50 g
maslo
1 lyžička
citrónová kôra
30 g
mleté piškóty

Orechová náplň:

320 g
mleté orechy
60 ml
mlieko
160 g
med
1 ks
škoricový cukor
20 g
mleté piškóty
1 – 2 lyžice
rum
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Tradičné bratislavské rožky sa plnia orechmi alebo makom, pričom tie makové by mali mať tvar do písmena U a orechové zas do písmena C. Ich príprava nie je náročná, no počítajte s tým, že vám zaberie nejaký čas – každý rožok budete totižto musieť dôkladne vytvarovať.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme na rovnaké guľôčky (moje mali 25 g), rozvaľkáme ich do tvaru elipsy a naplníme ich plnkou (cca 22 – 25 g). Tá musí byť dostatočne hustá, aby sme ju mohli vytvarovať do valčeka. Len tak nebude počas pečenia vytekať.
  4. Cesto zatočíme do tvaru rožka (ja som mala makové do tvaru U a orechové do tvaru C), poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich žĺtkami, ktoré sme zmiešali s trochou mlieka. Necháme zaschnúť, znova potrieme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 12 až 15 minút.
  5. Maková náplň: Mlieko nalejeme do hrnca. Pridáme med, cukor a privedieme k varu. Potom pridáme mak, maslo a piškóty, povaríme a nakoniec ešte ochutíme citrónovou kôrou. Pred použitím necháme plnku úplne vychladnúť.
  6. Orechová náplň: Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor, med a privedieme k varu. Potom prisypeme orechy, piškóty, rum a krátko povaríme. Necháme vychladnúť a môžeme používať.
  7. Pred servírovaním počkáme, kým rožky vychladnú a následne sa do nich môžeme pustiť. Výborné sú nielen tesne po upečení, ale aj niekoľko dní potom.

Bratislavské rožky sú dokonalé, ale taktiež prácne. Ak by ste na ich prípravu nemali čas, no máte chuť na niečo orechové alebo makové, vyskúšajte tento recept na výborné záviny s kyslou smotanou. Tie budú nadýchané aj na ďalší deň.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár