NajRecept.sk Dezerty Koláče Lahodná torta Karpatka - tradičná poľská dobrota podľa receptu od cukrárky.
Lahodná torta Karpatka - tradičná poľská dobrota podľa receptu od cukrárky.
Lahodná torta Karpatka - tradičná poľská dobrota podľa receptu od cukrárky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Tento zákusok sa pripravuje z odpaľovaného cesta, ale nemusíte sa báť, je úplne jednoduchý. Najskôr som bola prekvapená, že do krému idú celé vajíčka, no vo výsledku to bolo niečo fantastické. Karpatka sa volá preto, lebo počas pečenia sa odpaľované cesto nafúkne a pripomína hory. Autor: Jaja

Jaja79    ·   23.11.2023

Lahodná torta Karpatka - tradičná poľská dobrota podľa receptu od cukrárky.

Tento zákusok sa pripravuje z odpaľovaného cesta, ale nemusíte sa báť, je úplne jednoduchý. Najskôr som bola prekvapená, že do krému idú celé vajíčka, no vo výsledku to bolo niečo fantastické. Karpatka sa volá preto, lebo počas pečenia sa odpaľované cesto nafúkne a pripomína hory. Autor: Jaja

45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 ml
voda
5 ks
vajce
120 g
hladká múka
80 g
maslo
1/2 lyžičky
soľ
2 lyžice
kakao

Krém:

500 ml
mlieko
150 g
kryštálový cukor
60 g
kukuričný škrob
160 g
maslo
2 ks
vajce
1 bal.
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
  1. Do hrnca cáme vodu, privedieme ju k varu, pridáme maslo a necháme rozpustiť. Osolíme a za stáleho miešania pridávame múku. Cesto sa začne odpaľovať z hrnca. Chvíľu ešte miešame a hrniec z ohňa stiahneme.
  2. Necháme mierne vychladnúť. Potom do cesta pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme. Na záver pridáme ešte kakao a krátko prešľaháme. 
  3. Takto pripravené cesto rozotrieme na veľký klasický plech s papierom na pečenie. Z tohto množstva cesta upečieme 2 veľké plechy. Cesto rozotierame v tenšej vrstve. Upečieme pri teplote 200 stupňov po dobu 10 minút.
  4. Upečené pláty necháme vychladnúť na rovnom povrchu. 
  5. Vajíčka vymiešame v menšom hrnci s cukrom a vanilkou a škrobom. Hrniec dáme na oheň a necháme mierne ohrievať. Postupne tenkým prúdom prilievame mlieko. Na miernom ohni uvaríme hustý krém, ktorý preložíme do druhej misky a zakryjeme potravinárskou fóliou. Keď máme krém vychladnutý, primiešame maslo.
  6. Plát cesta rozdelíme na 4 rovnaké časti, to isté aj s druhým cestom. Dostaneme 8 plátov, ktoré striedavo vrstvíme s krémom. Vrch ukončíme plátom cesta. Boky potrieme krémom a ozdobíme orechami.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár