NajRecept.sk Dezerty Koláče Ľahký mramorový čerešňový koláč
Ľahký mramorový čerešňový koláč
Recept Ľahký mramorový čerešňový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Michaela Žítková

Tento mramorový koláč sa mi fakt podaril. Nadýchané cesto v kombinácii s čerešňami je jednoducho neodolateľné. Nehovoriac o mierne chrumkavom povrchu, ktorý sa v ústach doslova rozplýva. Určite vyskúšajte. Stojí za to. Autor: Michaela Žítková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.7.2025

Ľahký mramorový čerešňový koláč

Tento mramorový koláč sa mi fakt podaril. Nadýchané cesto v kombinácii s čerešňami je jednoducho neodolateľné. Nehovoriac o mierne chrumkavom povrchu, ktorý sa v ústach doslova rozplýva. Určite vyskúšajte. Stojí za to. Autor: Michaela Žítková

20 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny
1 hrnček
polohrubá múka
1/4 bal.
prášok do pečiva
1/2 hrnčeka
kryštálový cukor
štipka
soľ
140 g
grécky jogurt
1/4 kocky
maslo
2 ks
vajce
1 bal.
vanilkový cukor
podľa potreby
čerešne
1 lyžica
kakao
podľa potreby
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Koláč je extra rýchly, vďaka čomu sa zapáči každému, kto má rád sladké, no nechce tráviť v kuchyni príliš veľa času. Čerešne môžete zameniť za čokoľvek iné. Ja som ich mala veľa, preto som ich použila. Namiesto nich však môžete zvoliť aj marhule, slivky či ríbezle.

  1. Vajíčka vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
  2. K vajíčkam postupne zapracujeme grécky jogurt a rozpustené maslo.
  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a po menších častiach pridávame k mokrým surovinám.
  4. Väčšiu časť cesta (približne 3/4) vylejeme do plechu alebo tortovej formy (ja som ho piekla v remoske), ktorý sme vymazali maslom a vysypali hrubou múkou.
  5. Navrch cesta poukladáme vykôstkované čerešne alebo iné ovocie podľa chuti.
  6. Cesto, ktoré zostalo, zafarbíme kakaom, prilejeme trochu mlieka, premiešame a nalejeme na čerešne. Navrch ešte nasypeme mrveničku, ktorú si môžete urobiť podľa tohto návodu, a takto pripravený koláč vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút.

Koláč spája hneď niekoľko dôležitých vlastností – je sladký, vláčny, nadýchaný a jemný. Keď doň pridáte nejaké kyslasté ovocie, bude o niečo výraznejší. Podávať ho môžete ešte mierne posypaný práškovým cukrom a dekorovaný šľahačkou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár