NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Lacné a dokonale nadýchané škoricové hniezda z kysnutého cesta, bez vajec a s minimom masla.
Lacné a dokonale nadýchané škoricové hniezda z kysnutého cesta, bez vajec a s minimom masla.
Recept Lacné a dokonale nadýchané škoricové hniezda z kysnutého cesta, bez vajec a s minimom masla.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Tieto škoricové osie hniezda boli prvým koláčom, ktorý som piekla po dlhej dobe. Keď som videla v obchodoch ceny vajec, masla alebo dokonca aj cenu smotany na šľahanie, bolo mi smutno. Kedysi boli domáce koláče na dennom poriadku, ale postupom času budú asi len výnimočné. Aby boli osie hniezda lacnejšie, vyskúšala som pripraviť cesto bez vajec a s minimom masla. Samozrejme, škorica nesmie chýbať. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   28.11.2024

Lacné a dokonale nadýchané škoricové hniezda z kysnutého cesta, bez vajec a s minimom masla.

Tieto škoricové osie hniezda boli prvým koláčom, ktorý som piekla po dlhej dobe. Keď som videla v obchodoch ceny vajec, masla alebo dokonca aj cenu smotany na šľahanie, bolo mi smutno. Kedysi boli domáce koláče na dennom poriadku, ale postupom času budú asi len výnimočné. Aby boli osie hniezda lacnejšie, vyskúšala som pripraviť cesto bez vajec a s minimom masla. Samozrejme, škorica nesmie chýbať. Autor: Mineralka

95 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
250 ml
smotana na šľahanie
60 g
kryštálový cukor
25 g
čerstvé droždie
80 g
maslo
štipka
soľ

Posýpka:

podľa chuti
mletá škorica
podľa chuti
práškový cukor
na potretie
rozpustené maslo
Postup receptu
Vytlačiť
95 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Škoricové hniezda sú u nás obľúbeným dezertom, ktorý si vychutnávame nielen ako sladkú bodku za obedom, ale aj ako skvelé raňajky či desiatu. Tentokrát som sa trochu pohrala s cestom a pripravila som také, do ktorého nemusia ísť vajíčka. Pri pečení tak môžete aspoň trochu ušetriť.

  1. Z droždia, lyžičky cukru a trochu teplej smotany na šľahanie pripravíme kvások. Necháme ho bokom vykysnúť.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 1 hodinu.
  3. Potom cesto vyvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a sitkom rovnomerne nanesieme mletú škoricu, ktorú sme zmiešali s práškovým cukrom podľa chuti. Zvinieme do rolády a nakrájame asi na 1,5 cm kúsky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  4. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút – sledujeme.
  5. Po upečení a vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom.

Hniezda chutia najlepšie čerstvé, krátko po vytiahnutí z rúry, no keď ich správne uskladníte, svoju čerstvosť si zachovajú aj niekoľko dní. Po vychladnutí ich stačí len vložiť do uzatvárateľnej nádoby a dať na chladné miesto.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár