NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Kysnuté vianočné mini rožky s džemom. Čerstvé a nadýchané vydržia viac ako 2 týždne.
Kysnuté vianočné mini rožky s džemom. Čerstvé a nadýchané vydržia viac ako 2 týždne.
Recept Kysnuté vianočné mini rožky s džemom. Čerstvé a nadýchané vydržia viac ako 2 týždne.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Medzi kysnuté koláče, ktoré sa bežne objavujú na vianočnom stole, rozhodne patrí vianočka a štedrák. U nás však nesmú chýbať ani tieto mini rožky, ktoré sú nadýchané, jemné a len veľmi ťažko sa im odoláva.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   6.11.2024

Kysnuté vianočné mini rožky s džemom. Čerstvé a nadýchané vydržia viac ako 2 týždne.

Medzi kysnuté koláče, ktoré sa bežne objavujú na vianočnom stole, rozhodne patrí vianočka a štedrák. U nás však nesmú chýbať ani tieto mini rožky, ktoré sú nadýchané, jemné a len veľmi ťažko sa im odoláva.

40 min
Čas prípravy
16 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

7 g
sušené droždie
40 g
kryštálový cukor
100 ml
mlieko
500 g
polohrubá múka
100 g
masť
100 g
maslo
1 ks
vajce
2 štipky
soľ
podľa potreby
citrónová kôra

Náplň

podľa chuti
džem

Na posypanie

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
16 min
Čas varenia

Mini rožky môžete plniť akoukoľvek plnkou podľa chuti. My máme najradšej džem, no vhodná je aj kupovaná alebo domáca nutella, mleté orechy či dokonca mak.

  1. Do misy dáme sušené droždie, kryštálový cukor, teplé mlieko a všetko zmiešame. Ak doma nemáme sušené droždie, môžeme namiesto neho použiť 15 g čerstvého.
  2. K droždiu pridáme múku, bravčovú masť, zmäknuté maslo, rozšľahané vajce, soľ, citrónovú kôru a vypracujeme cesto.
  3. Cesto nedávame kysnúť. Po vypracovaní ho hneď vytvarujeme do valca a rozkrájame na 6 rovnakých častí (každá by mala mať približne 155 g). Z každej časti spravíme guľôčku, ktorú na pomúčenej doske sploštíme rukou a následne vyvaľkáme do kruhu na hrúbku 3 mm.
  4. Kruh nakrájame na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník (do najširšej časti) dáme za lyžičku džemu a zrolujeme do tvaru rožka.
  5. Naplnené rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180 °C, a pečieme 15 až 16 minút. Rožky nemusíme nechať podkysnúť. Hneď po naplnení a zatočení ich pečieme.
  6. Upečené rožky by mali byť bledšie, nie hnedé. Po vytiahnutí z rúry ich necháme 3 až 4 minúty vychladnúť. Potom ich obalíme v práškovom cukre.

Mini rožky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a na chladnom mieste ako iné vianočné pečivo. Takto by mali vydržať celé sviatky.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár