NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Kysnuté točené koláče s vanilkovým tvarohom a domácim lekvárom.
Kysnuté točené koláče s vanilkovým tvarohom a domácim lekvárom.
Recept Kysnuté točené koláče s vanilkovým tvarohom a domácim lekvárom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Trošku netradičnejšie, prácnejšie, ale o to chutnejšie. Vanilkový tvaroh, ktorým som naplnila kysnuté cesto, a domáci lekvár navrchu sú dokonalou kombináciou. Určite vyskúšajte. A ak máte radi skôr niečo kyslejšie, zvoľte ríbezľový džem. Vďaka nemu budú koláče skutočne nezabudnuteľné. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   6.3.2025

Kysnuté točené koláče s vanilkovým tvarohom a domácim lekvárom.

Trošku netradičnejšie, prácnejšie, ale o to chutnejšie. Vanilkový tvaroh, ktorým som naplnila kysnuté cesto, a domáci lekvár navrchu sú dokonalou kombináciou. Určite vyskúšajte. A ak máte radi skôr niečo kyslejšie, zvoľte ríbezľový džem. Vďaka nemu budú koláče skutočne nezabudnuteľné. Autor: Karambola

90 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
100 g
rozpustené maslo
2 ks
žĺtok
100 g
kryštálový cukor
1/2 kocky
droždie
250 ml
mlieko
štipka
soľ
trochu
rum

Na plnenie:

250 g
jemný tvaroh
1 bal.
vanilkový puding
2 lyžice
práškový cukor

Navrch:

podľa chuti
domáci lekvár
na posypanie
práškový cukor
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
90 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Tieto kysnuté koláče si získali všetkých, ktorým som ich ponúkla. Okrem skvelej chuti si mnohí taktiež pochvaľovali nadýchané cesto, ktoré bolo príjemne mäkké aj na druhý či tretí deň. Okrem tvarohovej plnky som koláče doplnila aj lekvárom, ktorý som urobila podľa tohto receptu.

  1. Všetky suroviny, ktoré potrebujeme na prípravu cesta dáme do misky, a pomocou hnetiaceho háku vypracujeme hladké pružné cesto. To necháme pri izbovej teplote kysnúť asi jednu hodinu.
  2. Cesto rozvaľkáme na tenší plát, ktorý potrieme pripraveným tvarohom (tvaroh, pudingový prášok a práškový cukor vymiešame do jednotnej hmoty). Cesto zrolujeme a pomocou šnúrky nakrájame na slimáky, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech.
  3. Do stredu každého urobíme jamku, do ktorej dáme domáci lekvár a dáme piecť do studenej rúry. Keď slimáky do rúry vložíme, zapneme rúru na 180 stupňov a pečieme do zlata. Trvá to cca 35 minút, kým sa rúra nahreje – sledujeme.
  4. Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom a po upečení koláče posypeme práškovým cukrom.

Koláče chutia dokonalo. Určite ich budem v blízkej budúcnosti robiť znova. Ak by ste okrem nich chceli vyskúšať aj niečo iné z kysnutého cesta, inšpirujte sa týmto receptom na moravské koláče ako od babičky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár