NajRecept.sk Dezerty Múčniky Kysnuté koláče s posýpkou
Kysnuté koláče s posýpkou
Recept Kysnuté koláče s posýpkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Víkendové pečení

Mne osobne chutia kysnuté veci obvykle len v deň upečenia, ale tieto sú krásne mäkké a vláčne aj ďalšie dni. Uvedená dávka cesta stačí na 30 koláčov o priemere 9-10 cm.

NajLucka NajLucka    ·   23.2.2021

Kysnuté koláče s posýpkou

Mne osobne chutia kysnuté veci obvykle len v deň upečenia, ale tieto sú krásne mäkké a vláčne aj ďalšie dni. Uvedená dávka cesta stačí na 30 koláčov o priemere 9-10 cm.

Suroviny

Kysnuté cesto (na cca 30 koláčov o priemere 9-10 cm):

500 g
hladká múka
250 ml
mlieko
20 g
droždie
100 g
kryštálový cukor
4 ks
žĺtok
štipka
soľ
1 ks
citrónová kôra
200 ml
olej

Tvarohová plnka:

250 g
tvaroh
1 ks
žĺtok
3-4 lyžice
kryštálový cukor
1 ks
citrónová kôra

Lekvárové náplň:

cca 300 g
slivkový lekváru
na zahustenie
strúhaný perník
podľa chuti
škorica
podľa chuti
rum

Jablková plnka:

1 pohár (cca 350-400 g)
jablkový lekvár

Mrvenička:

150 g
polohrubá múka
100 g
kryštálový cukor
100 g
maslo

Príprava koláčov:

na potretie
vajce
na zdobenie
hrozienka
cca 70 g
rozpustené maslo
podľa chuti
rum
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Múku preosejte do misy so štipkou soli.
  2. Akonáhle je kvások vykysnutý, zamiešajte do neho žĺtky s olejom a zmes vlejte do misy s múkou. Vypracujte hladké a nelepivé cesto. Najlepšie to ide samozrejme v kuchynskom robote, ale zdatnejšie pekárky to iste zvládnu aj ručne :)
  3. Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Pokiaľ chcete kysnutie urýchliť, pretiahnite misu fóliu a dajte do rúry zapnutej na 45 - 50 stupňov. Cesto počas kysnutia znovu raz prepracujte a nechajte opäť kysnúť. Medzitým si pripravte náplne.
  4. Tvarohová náplň:
    Všetky suroviny dajte do misy a zmiešajte, podľa chuti môžete prisladiť.
  5. Lekvárová náplň:
    Ak máte lekvár veľmi tuhý, vyklopte ho do kastróla a na miernom ohni zohrejte. Môžete ochutiť škoricou a rumom. Ja som mala naopak lekvár tekutejší, preto som ho zahustila strúhaným perníkom.
  6. Mrveničks:
    Múku s cukrom dajte do misy a premiešajte. Pridajte na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujte posýpku.
  7. Rúru zapnite na 190 stupňov, 3 - 4 plechy vyložte papierom na pečenie. Vykysnuté cesto by malo byť krásne mäkké, vláčne a ak ho necháte kysnúť v rúre, bude aj príjemne teplé. Veľmi dobre sa s ním pracuje, nelepí sa, nie je potrebné ho podsypávať. Cesto si rozdeľte asi na 30 kúskov, každý vyvaľkajte do malej guličky a nechajte ešte pár minút na plechu kysnúť.
  8. Potom pomocou pohára s rovným dnom odtlačíme guličku na koláčik a vytvarujte okraje. Pohárik je dobré "máčať" v múke, aby sa na cesto nelepilo. Predtým som koláčiky odtlačila prstami, pohárikom to ide ale oveľa lepšie. Medzi koláčiky nechajte dostatok miesta (viac ako mám ja na fotke), pretože pri pečení ešte narastú.
  9. Okraje koláčov pomažte rozšľahaným vajíčkom a naplňte. U nás máme radi tenké cesto a veľa náplne, takže som všetky vyššie uvedené náplne rozdelila a použila. Z každej mi vyšlo presne 10 koláčov. Koláče môžete ozdobiť hrozienkami, orechy alebo mandľami. Každý koláč potom dostatočne zasypte mrveničkou a dajte piecť do vyhriatej rúry asi na 15 minút.
  10. Maslo rozpustíme v menšom hrnci a podľa chuti pridajte rum. Touto zmesou pokvapkajte koláče ihneď po vytiahnutí z rúry. Pokvapkajte nielen okraje, ale i náplň. Koláče preložte z plechu na tácku alebo chladiace mriežku a nechajte vychladnúť. Skvelé sú hneď po upečení, ale krásne vláčne a mäkké vydržia aj ďalšie dni.

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár