NajRecept.sk Pečivo Chlieb Kváskový špaldový chlieb
Kváskový špaldový chlieb
Recept Kváskový špaldový chlieb
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Po dlhom čase sa mi konečne podaril chlebíček z môjho kvásku. Kvások som poctivo kŕmila 2 týždne, aby bol silný a nakoniec som z neho upiekla tento krásny veľký bochník s ľanovými semienkami. Inšpirovala som sa receptom od bonvivani.sk, len trošku som si pomer surovín upravila. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   26.9.2020

Kváskový špaldový chlieb

Po dlhom čase sa mi konečne podaril chlebíček z môjho kvásku. Kvások som poctivo kŕmila 2 týždne, aby bol silný a nakoniec som z neho upiekla tento krásny veľký bochník s ľanovými semienkami. Inšpirovala som sa receptom od bonvivani.sk, len trošku som si pomer surovín upravila. Autor: Karambola

240 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Štartér:

4 lyžice
ražný kvások
100 g
voda
130 g
ražná celozrnná múka

Ďalej:

200 g
štartér
1 kg
špaldová múka hladká
450 g
voda
5 lyžíc
ľanové semienka
2 lyžice
konopné semienka

Ďalej:

25 g
voda
25 g
soľ
na vysypanie misky
zemiakový škrob
Postup receptu
Vytlačiť
240 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
  1. Večer o 20:00 založíme štartér. Do misky dáme 4 lyžice kvásku (recept ako založiť kvások nájdete TU) z chladničky, pridáme vodu a ražnú celozrnnú múku. Rozmiešame a zakryjeme potravinárskou fóliou alebo kúpacou čiapkou. Necháme až do rána pri izbovej teplote stáť, aby nám štartér narástol.
  2. O cca 7:00 ráno odvážime 200 g štartéra, pridáme múku, vodu a semienka. Miešame asi 5 minút, potom na 10 minút prestaneme, necháme cesto odležať. Po 10 minútach pridáme vo vode rozmiešanú soľ a ďalej cesto miešame. Ja miešam pomocou mixéra, trvá to cca asi 15 minút.
  3. Po 15 minútach miesenia cesto preložíme do olejom vymastenej misky a zakryjeme ho potravinárskou fóliou alebo kúpacou čiapkou. Každých 30 minút cesto prekladáme z každej strany smerom do stredu počas 2 hodín (čiže cesto preložíme 4x).
  4. Po prekladaní (cca 10:00 ráno) cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú sme trošku pomúčili múkou a vypracujeme pekný bochník, ktorý spojom hore preložíme do misky (košíček vysypávame zemiakovým škrobom). Zakryjeme fóliou alebo čiapkou a necháme pri izbovej teplote kysnúť 2 hodiny.
  5. Po 2 hodinách kysnutia (cca 12:00) vyhrejeme rúru spolu s dvoma plechmi. Na jednom plechu budeme piecť chlieb (uložíme ho do stredu rúry) a do druhého nalejeme studenú vodu - lejeme až po vložení chleba do rúry (uložíme ho na dno rúry). Rúru vyhrievame spolu s plechmi 20 minút na 250 stupňov. Je dobré, ak sú aj plechy poriadne rozpálené, predídete tak praskaniu chleba.
  6. Chlebíček vyklopíme na doštičku s papierom na pečenie, žiletkou urobíme zárezy a opatrne ho stiahneme na horúci plech do rúry. Postupujeme hlavne rýchlo a opatrne. Plechy z rúry nevyberáme, aby nevychladli.
  7. Akonáhle stiahneme chlebíček na plech, do plechu na dne rúry nalejeme pohár studenej vody a dvierka ihneď zatvoríme. Pečieme 15 minút pri teplote 250 stupňov, potom plech s vodou vyberieme, teplotu stiahneme na 200 stupňov a dopekáme 25-30 minút, podľa toho, ako tmavú kôrku chceme.
  8. Upečený chlieb necháme poriadne vychladnúť na mriežke (trvá to aj 2 hodiny).
  9. Najlepší je chlieb s maslom a pažítkou alebo žeruchou.
Komentáre k receptu
Kacud    ·   1.4.2020   ·   Odpovedať   ·  

Jak by se měl po upečení a vychladnutí uchovávat? Někde jsem četla že ve vlhké utěrce, aby neztvrdl 😱

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár