NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Orechové pečivo Kúzelné vianočné pečivo žabie huby, ktoré pamätajú naše babičky.
Kúzelné vianočné pečivo žabie huby, ktoré pamätajú naše babičky.
Recept Kúzelné vianočné pečivo žabie huby, ktoré pamätajú naše babičky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Pamätníci si určite spomenú na žabie huby, ktoré naše babičky a mamičky pripravovali ako tradičné vianočné pečivo. Dnes však často upadli do pozadia a sú zanedbávané, čo je skutočne škoda. Tieto drobné taštičky z krehkého cesta bývajú plnené lekvárom alebo orechovou náplňou a po upečení sú zakončené obalením v práškovom cukre.

NajLucka NajLucka    ·   6.10.2023

Kúzelné vianočné pečivo žabie huby, ktoré pamätajú naše babičky.

Pamätníci si určite spomenú na žabie huby, ktoré naše babičky a mamičky pripravovali ako tradičné vianočné pečivo. Dnes však často upadli do pozadia a sú zanedbávané, čo je skutočne škoda. Tieto drobné taštičky z krehkého cesta bývajú plnené lekvárom alebo orechovou náplňou a po upečení sú zakončené obalením v práškovom cukre.

20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
300 g
hladká múka
200 g
maslo
1 ks
vajce
2 lyžice
ocot
Na náplň:
75 g
mleté vlašské orechy
75 g
práškový cukor
1 ks
bielok
na vymazanie
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
  1. Všetky ingrediencie zmiešame do cesta a necháme ho na krátku chvíľu odpočinúť v chlade.
  2. Potom rozvaľkáme cesto do plátu, podobného tomu pre linecké pečivo (cesto je dobre formovateľné), a vykrajujeme z neho kolieska.
  3. Na orechovú náplň jednoducho zmiešame všetky suroviny do hladkej hmoty. Pokiaľ je zmes príliš tekutá, pridáme orechy, aby získala požadovanú konzistenciu.
  4. Vložíme malý kúsok náplne na stred každého kolieska, cesto zľahka preložíme a okraje stlačíme. Takže výsledné koliesko zostane čiastočne otvorené uprostred.
  5. Urovnáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne pri 170 °C, kým nezíska koliesko jemne ružový odtieň.
  6. Po upečení a čiastočnom vychladnutí obaľujeme kolieska v práškovom cukre.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár