NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Krehký jablkový koláč so šťavnatou plnkou, ktorý pripravíte aj bez formy.
Krehký jablkový koláč so šťavnatou plnkou, ktorý pripravíte aj bez formy.
Recept Krehký jablkový koláč so šťavnatou plnkou, ktorý pripravíte aj bez formy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Na tento jablkový koláč som vždy používala tortovú formu, ktorá mi zaručila, že bude mať pekný tvar. Nedávno som však musela improvizovať, pretože som formu doma nemala. Nebolo to však vôbec náročné. Kraje koláča stačilo len narezať a prehnúť smerom dovnútra, aby plnka dobre držala a počas pečenia nevytiekla.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.3.2025

Krehký jablkový koláč so šťavnatou plnkou, ktorý pripravíte aj bez formy.

Na tento jablkový koláč som vždy používala tortovú formu, ktorá mi zaručila, že bude mať pekný tvar. Nedávno som však musela improvizovať, pretože som formu doma nemala. Nebolo to však vôbec náročné. Kraje koláča stačilo len narezať a prehnúť smerom dovnútra, aby plnka dobre držala a počas pečenia nevytiekla.

30 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
250 g
maslo
1/2 hrnčeka
kryštálový cukor
1 ks
vajce
1 lyžička
prášok do pečiva
štipka
soľ

Jablková náplň:

1 a 1/2 kg
kyslejšie jablká
100 g
kryštálový cukor
1 lyžička
škorica
1/2 ks
citrón (len šťava z neho)
2 lyžice
strúhanka
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Tento jablkový koláč môžete pripraviť s formou aj bez nej. Krehké cesto je chutné a veľmi dobre sa s ním pracuje. Nemusíte sa preto báť toho, že by vám jeho príprava trvala príliš dlho. Všetko následne dopĺňa ešte sladko-kyslá jablková plnka, ktorá zabraňuje tomu, aby bol výsledný dezert mdlý.

  1. Všetky suroviny na cesto dáme do misy a vypracujeme pevné cesto, ktoré rozdelíme na dve časti tak, aby bola jedna väčšia a druhá menšia. Obe cestá zabalíme do igelitového vrecka alebo fólie a dáme aspoň na polhodinu do chladničky.
  2. Väčšie cesto vyberieme z chladničky, umiestnime ho na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme. Aby sa nám s ním lepšie pracovalo, položíme naň väčšiu misu hore dnom a vykrojíme rovnomerný kruh. Nepravidelné kraje dáme nabok. Neskôr ich pripojíme k menšiemu cestu, ktoré máme v chladničke.
  3. Do stredu cesta dáme plnku, ktorú si pripravíme tak, že podusíme jablká s cukrom, škoricou a citrónom. Keď zmäknú a pustia šťavu, pridáme strúhanku a stiahneme z ohňa.
  4. Okraje cesta narežeme tak, aby nám vznikli pásiky dlhé 3 až 4 cm a široké približne 2 cm, ktoré začneme ohýbam smerom dovnútra. Vytvoríme tak vyvýšený okraj, vďaka ktorému si koláč udrží svoj tvar a plnka nevytečie.
  5. Druhú časť cesta vytiahneme z chladničky, pripojíme k nej okraje, ktoré sme odrezali, a buď ju nastrúhame, alebo ju vyvaľkáme a položíme navrch koláča. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 40 až 45 minút.

Hotový jablkový koláč nechajte vychladnúť a pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom. Nie je to však nutné, pretože jablková plnka je dostatočne sladká. Zostali vám ešte nejaké jablká? Pripravte si z nich napríklad tento šťavnatý vanilkový koláč.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár