NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Vanilkové rožky Krehké vanilkové rožky podľa tradičného chorvátskeho receptu.
Krehké vanilkové rožky podľa tradičného chorvátskeho receptu.
Krehké vanilkové rožky podľa tradičného chorvátskeho receptu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Vanilkové rožky sa pečú nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v Chorvátsku. U nás doma ich obľubujeme najmä vďaka ich krehkému cestu a dobrej čokoláde, do ktorej ich máčame. Ak si ich chcete tento rok pripraviť aj vy, inšpirujte sa naším receptom.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   14.11.2024

Krehké vanilkové rožky podľa tradičného chorvátskeho receptu.

Vanilkové rožky sa pečú nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v Chorvátsku. U nás doma ich obľubujeme najmä vďaka ich krehkému cestu a dobrej čokoláde, do ktorej ich máčame. Ak si ich chcete tento rok pripraviť aj vy, inšpirujte sa naším receptom.

35 min
Čas prípravy
13 min
Čas varenia
Suroviny

Rožky

200 g
maslo
130 g
práškový cukor
10 g
vanilkový cukor
štipka
soľ
2 ks
žĺtok
300 g
polohrubá múka
130 g
mleté vlašské orechy

Poleva

100 g
čokoláda
1 a 1/2 lyžičky
rastlinný olej
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
13 min
Čas varenia

Niektorí vanilkové rožky po upečení obaľujú v práškovom a vanilkovom cukre, ja ich nechám vychladnúť a potom ich konce omočím do roztopenej čokolády. Spojenie čokoládovej polevy a krehkého cesta je tak dobré, že každý rok musím urobiť aspoň dve dávky rožkov.

  1. V mise zmiešame zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor a štipku soli. Následne pridáme žĺtky a dôkladne ich zapracujeme do zmesi.
  2. K maslovej hmote pridáme múku, ktorú do nej zľahka zamiesime. Potom prisypeme mleté orechy a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
  3. Cesto rukou mierne sploštíme a nakrájame na podobne hrubé pásiky, ktoré následne predelíme na štyri časti. Takýmto spôsobom vytvoríme štvorčeky, ktoré by mali vážiť 17 až 18 gramov.
  4. Každý štvorček ručne vytvarujeme do valčeka, ktorý ohneme a vytvoríme z neho rožok. Valček by mal byť v strede hrubší a po stranách tenší.
  5. Rožky pečieme pri teplote 180 °C približne 12 až 13 minút. Necháme ich vychladnúť a omáčame v čokoláde, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli s rastlinným olejom.

Vanilkové rožky necháme stuhnúť a umiestnime do nádoby s pevným uzáverom. Ak chceme, aby nám vydržali čo najdlhšie, dáme ich na tmavé a chladné miesto rovnako ako iné vianočné pečivo.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár