NajRecept.sk Dezerty Koláče Krehké smotanové rožky zo 4 surovín plnené makom, tvarohom a orechmi.
Krehké smotanové rožky zo 4 surovín plnené makom, tvarohom a orechmi.
Recept Krehké smotanové rožky zo 4 surovín plnené makom, tvarohom a orechmi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Smotanové rožky sú nadýchané ako obláčik nielen v deň, keď ich urobíte, ale aj na ten ďalší. Niektorí do nich pridávajú kyslú smotanu, ja sladkú. Výsledné cesto sa mi zdá vďaka nej jemnejšie a nadýchanejšie. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.2.2025

Krehké smotanové rožky zo 4 surovín plnené makom, tvarohom a orechmi.

Smotanové rožky sú nadýchané ako obláčik nielen v deň, keď ich urobíte, ale aj na ten ďalší. Niektorí do nich pridávajú kyslú smotanu, ja sladkú. Výsledné cesto sa mi zdá vďaka nej jemnejšie a nadýchanejšie. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

450 g
hladká múka
250 g
Hera
250 ml
šľahačková smotana
štipka
soľ

Maková náplň:

podľa potreby
mak
podľa potreby
maslo
podľa potreby
horúce mlieko
podľa potreby
cukor
podľa potreby
citrónová kôra

Orechová náplň:

podľa potreby
mleté orechy
podľa potreby
maslo
podľa potreby
horúce mlieko
podľa potreby
cukor
podľa potreby
citrónová kôra

Tvarohová náplň

podľa potreby
tvaroh
podľa potreby
cukor
podľa potreby
citrónová kôra
podľa potreby
hrozienka

Na potretie:

1 ks
vajce
podľa potreby
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Smotanové rožky plním spravidla makovou, orechovou a tvarohovou plnkou. Vyskúšať však môžete aj čokoľvek iné podľa svojej vlastnej chuti. Vhodná je napríklad Nutella, ktorú si viete urobiť pomocou tohto receptu aj sami doma.

  1. Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknutú Heru, šľahačkovú smotanu, soľ a vypracujeme pevné cesto.
  2. Cesto rozdelíme na niekoľko menších častí. Každú z nich vyvaľkáme do kruhu a prekrojíme tak, aby nám vznikli trojuholníky. Tie potom naplníme makovou, orechovou alebo tvarohovou plnkou a zatočíme do tvaru rožka.
  3. Plnka: Do orechovej a makovej plnky pridáme trochu masla, horúceho mlieka, cukru a citrónovej kôry. S mliekom opatrne, aby nebola plnka príliš riedka. Na tvarohovú zmiešame tvaroh s cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami.
  4. Rožky potrieme vajíčkom, ktoré sme rozšľahali s mliekom, a pečieme pri teplote 190 °C približne 35 minút. Z jednej dávky mi vyšlo 50 kusov.

Upečené rožky nechajte vychladnúť a pred servírovaním ich posypte práškovým cukrom. Chutia výborne a sú veľmi podobné tým z kysnutého cesta. Ak by ste si chceli pripraviť aj tie, vyskúšajte náš recept na lahodné rožky s Nutellou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár