NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Krehké orechové košíčky s čokoládou. Neodolateľná vianočná dobrota s vôňou rumu.
Krehké orechové košíčky s čokoládou. Neodolateľná vianočná dobrota s vôňou rumu.
Recept Krehké orechové košíčky s čokoládou. Neodolateľná vianočná dobrota s vôňou rumu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Vianočná klasika, ktorá nikdy nesklame – orechové košíčky s čokoládovou polevou sú dokonalou kombináciou krehkého cesta, voňavej orechovej plnky a jemnej čokolády. Patria medzi tie druhy pečiva, ktoré z taniera miznú ako prvé, pretože chutia úplne každému. Pripravte si malé košíčky plné orechovej vône a rumovej arómy – budú ozdobou vášho sviatočného stola aj milým darčekom pre blízkych.

Blanka Kohoutová    ·   28.10.2025

Krehké orechové košíčky s čokoládou. Neodolateľná vianočná dobrota s vôňou rumu.

Vianočná klasika, ktorá nikdy nesklame – orechové košíčky s čokoládovou polevou sú dokonalou kombináciou krehkého cesta, voňavej orechovej plnky a jemnej čokolády. Patria medzi tie druhy pečiva, ktoré z taniera miznú ako prvé, pretože chutia úplne každému. Pripravte si malé košíčky plné orechovej vône a rumovej arómy – budú ozdobou vášho sviatočného stola aj milým darčekom pre blízkych.

30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
200 g
maslo
100 g
práškový cukor
1 ks
žĺtok
podľa potreby
citrónová kôra

Plnka:

500 ml
mlieko
250 g
mleté orechy
podľa chuti
vanilkový cukor
220 g
krupicový cukor
podľa chuti
rum
350 g
piškóty

Poleva:

200 g
čokoláda
2 lyžice
100 % stužený tuk alebo olej
1 ks
ľadové gaštany
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Neviete, čo upiecť na Vianoce? Pripravte si tieto orechové košíčky, ktoré sú hotové takmer okamžite, pričom v chlade a tme vám vydržia niekoľko dní až týždňov.

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré plníme do formičiek. Ja mám veľmi malé formičky s priemerom približne 4 cm.
  2. Takto pripravé košíčky pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova.
  3. Na plnku uvaríme všetky suroviny okrem piškót. Po vychladnutí do zmesi zamiešame rozdrvené piškóty a plníme ňou košíčky.
  4. Povrch košíčkov ešte polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme tak, že na ňu roztopíme čokoládu so stuženým tukom alebo olejom a ľadovými gaštanmi.
  5. Košíčky necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme podávať.

Orechové košíčky sú jednoduché na prípravu a veľmi chutné. Ak by ste okrem nich chceli vyskúšať ešte nejaký iný recept, stavte na tieto košíčky v štýle opitého Izidora.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár