NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Krehké lieskovcové očká s bielkovou polevou a prekvapením vo vnútri. Rozvoňajú celú kuchyňu!
Krehké lieskovcové očká s bielkovou polevou a prekvapením vo vnútri. Rozvoňajú celú kuchyňu!
Recept Krehké lieskovcové očká s bielkovou polevou a prekvapením vo vnútri. Rozvoňajú celú kuchyňu!
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Zuzana Magulová

Tieto voňavé lieskovcové očká sú chuťovo podobné hviezdičkám s bielkovou polevou, ktoré sú tradičnými vianočnými koláčikmi v mnohých domácnostiach. Na rozdiel od nich sú však oveľa jednoduchšie na prípravu. Autor: Zuzana Magulová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.10.2025

Krehké lieskovcové očká s bielkovou polevou a prekvapením vo vnútri. Rozvoňajú celú kuchyňu!

Tieto voňavé lieskovcové očká sú chuťovo podobné hviezdičkám s bielkovou polevou, ktoré sú tradičnými vianočnými koláčikmi v mnohých domácnostiach. Na rozdiel od nich sú však oveľa jednoduchšie na prípravu. Autor: Zuzana Magulová

25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny
2 ks
bielok
150 g
práškový cukor
200 g
mleté lieskovce
1 – 2 lyžice
mletá škorica
štipka
soľ
1 lyžička
vanilkový extrakt
podľa potreby
džem
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Lieskovcové očká nielenže perfektne chutia, ale taktiež skvelo vyzerajú. Svojím pekným vzhľadom lákajú pozornosť a tým, že sú veľmi jednoduché na prípravu, sú ako stvorené pre každého, kto nemá čas tráviť v kuchyni dlhé hodiny.

  1. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme cukor.
  2. Zo snehu odoberieme 2 – 3 lyžice, ktoré dáme do cukrárskeho vrecka. K ostatnému snehu pridáme orechy, vanilku a škoricu.
  3. Zo zmesi robíme guľôčky veľkosti vlašských orechov, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Do guľôčok urobíme jamky, ktoré naplníme džemom (ideálne chuťovo výraznejším, ako je napríklad tento ríbezľový) a snehom, ktorý sme odložili do cukrárskeho vrecka.
  5. Takto pripravené očká pečieme pri teplote 100 stupňov približne 40 až 45 minút.

Lieskovcové očká nechajte po vytiahnutí z rúry vychladnúť. Následne ich vložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste, kde vám vydržia niekoľko týždňov.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár