NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Krehké domáce šúľance s makom zo zemiakového cesta.
Krehké domáce šúľance s makom zo zemiakového cesta.
Recept Krehké domáce šúľance s makom zo zemiakového cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Mala som doma uvarené zemiaky, tak som si povedala, že z nich spravím makové šúľance. Táto klasika, ktorú si mnohí pamätajú zo svojho detstva, je výborná a rýchla. V prípade, že nie ste veľkí milovníci maku, môžete ho nahradiť kakaom alebo opečenou strúhankou. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.9.2024

Krehké domáce šúľance s makom zo zemiakového cesta.

Mala som doma uvarené zemiaky, tak som si povedala, že z nich spravím makové šúľance. Táto klasika, ktorú si mnohí pamätajú zo svojho detstva, je výborná a rýchla. V prípade, že nie ste veľkí milovníci maku, môžete ho nahradiť kakaom alebo opečenou strúhankou. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

400 g
zemiaky
1 ks
vajce
1 lyžička
zemiakový škrob
podľa potreby
polohrubá múka
podľa potreby
hrubá múka
podľa potreby
maslo

Posýpka

podľa potreby
mak
podľa chuti
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Zemiakové cesto je univerzálne. Výborné je predovšetkým na slivkové knedle, no ak sa vám ich nechce pripravovať, môžete si uvariť šúľance, ktoré budú hotové do pár minút. Do cesta však nezabudnite pridať zemiakový škrob, ktorý sa postará o jeho krehkosť a mäkkosť.

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nastrúhame.
  2. K zemiakom pridáme vajíčko, zemiakový škrob, polohrubú a hrubú múku v pomere 1:1 a vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Z cesta postupne odkrajujeme malé kúsky, z ktorých vytvarujeme šúľance.
  4. Šúľance vložíme do vriacej vody a po tom, ako vyplávajú na povrch, ich povaríme ešte 2 minúty.
  5. Hotové šúľance polejeme roztopeným maslom a posypeme makom, ktorý sme zmiešali s práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár