NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Linecké pečivo Krehké a jemné karty z hrnčekového lineckého cesta. Sú tak dobré, že zo stola zmiznú ako prvé.
Krehké a jemné karty z hrnčekového lineckého cesta. Sú tak dobré, že zo stola zmiznú ako prvé.
Recept Krehké a jemné karty z hrnčekového lineckého cesta. Sú tak dobré, že zo stola zmiznú ako prvé.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Karty z lineckého cesta sú zaujímavé a menej tradičné ako klasické kvetinky, vločky, domčeky alebo iné tvary, ktoré sa na Vianoce bežne vykrajujú. Vyskúšať som ich chcela už dlho, pretože vykrajovačky mám na ne veľa rokov. Tieto sviatky som si preto povedala, že je čas, aby som ich otestovala. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.12.2024

Krehké a jemné karty z hrnčekového lineckého cesta. Sú tak dobré, že zo stola zmiznú ako prvé.

Karty z lineckého cesta sú zaujímavé a menej tradičné ako klasické kvetinky, vločky, domčeky alebo iné tvary, ktoré sa na Vianoce bežne vykrajujú. Vyskúšať som ich chcela už dlho, pretože vykrajovačky mám na ne veľa rokov. Tieto sviatky som si preto povedala, že je čas, aby som ich otestovala. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia
Suroviny
1 ks
maslo alebo Hera
2 hrnčeky
hladká múka
1/2 hrnčeka
práškový cukor
1/4 bal
prášok do pečiva
1 ks
vanilkový cukor
2 ks
žĺtky
podľa potreby
džem
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia

Karty z lineckého cesta sú klasickými lineckými koláčikmi, ktoré však na rozdiel od tých bežných majú zaujímavý a menej tradičný výzor. Už sa neviem dočkať, ako ich poukladám na štedrovečernú tabuľu a naservírujem ich svojim blízkym.

  1. Zo všetkých surovín (okrem džemu a práškového cukru) vypracujeme cesto, ktoré dáme odpočívať na 2 hodiny do chladničky.
  2. Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a začneme vykrajovať karty alebo akékoľvek iné tvary podľa vlastných predstáv.
  3. Linecké koláče pečieme pri teplote 180 °C približne 8 minút.
  4. Po upečení necháme koláčiky vychladnúť a potom ich plníme džemom a zlepujeme.

Džem, ktorým budete karty alebo iné tvary zlepovať, vyberajte podľa svojich chutí. Ja mám radšej kyslejšie druhy, ktoré kontrastujú so sladkým a jemným cestom. Pred podávaním môžete koláčiky posypať práškovým cukrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár