NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Kráľovské záviny podľa originálneho receptu z Chorvátska. Neprasknú a chutia čerstvo aj na druhý deň.
Kráľovské záviny podľa originálneho receptu z Chorvátska. Neprasknú a chutia čerstvo aj na druhý deň.
Kráľovské záviny podľa originálneho receptu z Chorvátska. Neprasknú a chutia čerstvo aj na druhý deň.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Orechové a makové kysnuté záviny sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Výborne chutia a dokážu skvelo zasýtiť. Ak na ne máte chuť, vyskúšajte môj recept, vďaka ktorému je cesto mäkké aj o dva dni a nepraská.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   9.9.2024

Kráľovské záviny podľa originálneho receptu z Chorvátska. Neprasknú a chutia čerstvo aj na druhý deň.

Orechové a makové kysnuté záviny sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Výborne chutia a dokážu skvelo zasýtiť. Ak na ne máte chuť, vyskúšajte môj recept, vďaka ktorému je cesto mäkké aj o dva dni a nepraská.

35 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások

20 g
čerstvé droždie
1 lyžica
cukor
1 lyžica
hladká múka
100 ml
mlieko

Cesto

250 g
hrubá múka
350 g
hladká múka
2 lyžice
vanilkový cukor
120 g
kryštálový cukor
3 ks
žĺtok
1 ks
bielok
100 g
maslo
1/2 lyžičky
soľ
podľa potreby
citrónová kôra

Orechová plnka

250 g
mleté orechy
100 g
kryštálový cukor
1 lyžica
rum
2 lyžice
vanilkový cukor
100 ml
mlieko

Maková plnka

200 g
mletý mak
100 g
cukor
2 lyžice
vanilkový cukor
150 ml
mlieko
1 lyžica
krupica
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Kysnuté záviny môžete naplniť čímkoľvek. Ja mám najradšej mak a orechy, ktoré zmiešam s cukrom, vďaka čomu mi vznikne dokonalo sladká plnka. Okrem toho je však výborné aj kakao, ktorým koláče určite naplnia milovníci čokolády.

  1. Droždie nadrobíme, pridáme lyžicu cukru, lyžicu múky a zmes zalejeme zohriatym mliekom. Všetko jemne premiešame, zakryjeme a necháme odpočívať po dobu 10 minút.
  2. Vo väčšej mise zmiešame 250 g hrubej a 250 g hladkej múky, pridáme 2 lyžice vanilkového cukru, 120 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, 1 bielok, 100 g roztopeného masla, soľ, citrónovú kôru a pripravený kvások. Všetko dôkladne premiešame.
  3. Cesto prenesieme na dosku vysypanú múkou a premiesime. Postupne pridáme zostávajúcich 100 g múky. Keď je cesto pevné a nelepivé, vložíme ho do misky, poprášime múkou, zakryjeme a necháme kysnúť.
  4. Medzitým si pripravíme plnky. Nastrúhané orechy zmiešame s 2 lyžicami vanilkového cukru, 100 g kryštálového cukru, lyžicou rumu a 100 ml horúceho mlieka.
  5. Makovú plnku spravíme z mletého maku, ktorý zmiešame so 100 g cukru, 2 lyžicami vanilkového cukru a 150 ml horúceho mlieka. Nakoniec do zmesi pridáme ešte lyžicu krupice.
  6. Vykysnuté cesto položíme na múkou vysypanú dosku a prekrojíme na polovicu. Každú časť vyvaľkáme na plát 55 x 35 cm s hrúbkou približne 3 až 4 mm, potrieme roztopeným maslom, naplníme plnkou a zrolujeme.
  7. Závin prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme roztopeným maslom, popicháme špáradlom, zakryjeme fóliou a odložíme aspoň na 60 minút. Následne koláče znova potrieme roztopeným maslom a dáme piecť na 170 °C na približne 25 minút.
  8. Po 25 minútach koláče zakryjeme papierom na pečenie a pečieme ďalších 20 až 25 minút. Pred podávaním posypeme koláč práškovým cukrom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Moninka74    ·   14.9.2024   ·   Odpovedať   ·  

Vďaka za nesprávny preklad. Neskoro som si pustila viedeorecept, aby som zistila že tam nejde celozrnna múka ale hrubá. 👎

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.9.2024   ·   Odpovedať   ·  

Dobrý deň, ďakujeme za upozornenie. Nepodaril sa vám? My sme recept skúšali s celozrnnou múkou a vyšiel nám. Takýto preklad sme mali od autorky SOS Kitchen. Nabudúce dáme väčší pozor. Ďakujeme.

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár