Na masti speniť cibuľu a kocky slaniny, prisypať koreňovú zeleninu a orestovať, pridať cukor, ocot, horčicu a asi 1 lyžičku soli a korenia a zaliať vodou.
Mäso naporcovať, osoliť a okoreniť, zadné nohy a chrbát zvrchu niekoľkokrát mierne narezať a potom klasicky prešpikovať klinkami slaniny. Uložiť do pekáča a preliať vychladnutou zeleninovou zmesou. Priklopiť a nechať v chladničke pekne marinovať, pokojne dva dni. Potom zakryť alobalom a dusiť v rúre domäkka. Mäkké mäso vybrať a vložiť ešte na chvíľku do rúry, aby chytilo peknú farbičku alebo nechať niekde pekne v teplúčku (dobré treba vraziť do hrnca a šup s tým do perín, ako to robili naše babičky ).
Zo zeleninovej zmesi odstrániť korenie, preložiť do hrnca a rozmixovať tyčovým mixérom dohladka. Potom zahriať, dochutiť soľou, korením, citrónovou šťavou, prípadne dosladiť cukrom a nakoniec zjemniť smotanou a ešte asi 10 minutiek prehriať.
Knedle: Do misy nasypem múku, urobím jamku, rozdrobím droždie, nasypem cukor a nalejem mlieko. Uprostred dôkladne rozmiešam a nechám vzísť kvások, potom k stranám nasypem soľ a nakoniec všetko zamiesim so zvyškom surovín v mise a hnetiem a prípadne prisypávam po troškách múku, kým cesto takzvane "nešušká", tzn. keď sa prestáva lepiť na okraje misy a na povrchu sa začnú vytvárať takéto akoby pľuzgieriky. Nechám zakryté v igelite kysnúť, po cca 1 hodine opäť premiesim a nechám opäť kysnúť.
Vykysnuté rozdelím na 3 rovnaké diely, utvorím bochníky, pekne silou vygúľam, aby utiekli nežiaduce veľké vzduchové bubliny, vyvaľkám šišky a nechám opäť pod igelitom kysnúť. Počas kysnutia vždy šišky trikrát pootočíte, aby nakysli rovnomerne. Vhadzujem do vriacej osolenej vody a varím zakryté pokrievkou 15 minút na ľahkom varom (mám indukciu, takže na stupeň č.6) a v polovici varenia knedle v hrnci pretočíte spodom navrch a opäť zakryte, aby neosliznateli.
Potom je potrebné rýchlo vybrať na dosku a niekoľkokrát prepichnúť, ja to robím takou tou veľkou vidličkou na pečené mäso, možno napríklad aj špajdľou. Teplé krájame niťou na plátky.