NajRecept.sk Mäso Mleté mäso Karbonátky Karbonátky ako od babičky, ale pečené v rúre – zdravšie a bez výčitiek.
Karbonátky ako od babičky, ale pečené v rúre – zdravšie a bez výčitiek.
Recept Karbonátky ako od babičky, ale pečené v rúre – zdravšie a bez výčitiek.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jitka Smejkalová

Karbonátky sú ideálne jedlo, ktoré si môžete vychutnať doma alebo na cestách. Ja som ich tentokrát spravila, keď sme išli na chatu a skvelo nám všetkým padli. Ich príprava nie je vôbec náročná, pričom podávať ich môžete s rôznymi prílohami – od zemiakov až po čerstvý chlebík. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.11.2025

Karbonátky ako od babičky, ale pečené v rúre – zdravšie a bez výčitiek.

Karbonátky sú ideálne jedlo, ktoré si môžete vychutnať doma alebo na cestách. Ja som ich tentokrát spravila, keď sme išli na chatu a skvelo nám všetkým padli. Ich príprava nie je vôbec náročná, pričom podávať ich môžete s rôznymi prílohami – od zemiakov až po čerstvý chlebík. Autor: Jitka Smejkalová

25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Karbonátky:

500 g
mleté hydinové mäso
400 g
mleté mäso (mix bravčové a hovädzie)
1 ks
vajce
3 štrúčiky
cesnak
2 ks
rožok
podľa chuti
majorán
podľa chuti
soľ

Na obaľovanie:

podľa potreby
hladká múka
2 ks
vajce
podľa potreby
mlieko
podľa potreby
strúhanka
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Ak by ste ku karbonátkam chceli podávať čerstvý chlieb, no nechcete ho kupovať, môžete si ho pripraviť podľa tohto receptu. Domáci chlebík má chrumkavú kôrku a nadýchaný stred, takže je k mäsu ako stvorený.

  1. Mäso zmiešame s vajíčkom, pretlačeným cesnakom, majoránom a soľou.
  2. Následne pridáme jeden tvrdý nastrúhaný rožok a druhý, ktorý sme namočili do vody.
  3. Zo zmesi tvarujeme karbonátky (mne z jednej dávky vyšlo 20 kusov), ktoré obaľujeme v hladkej múke, vajíčku a strúhanke.
  4. Takto pripravené karbonátky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkaný trochou olivového oleja.
  5. Plech vložíme do rúry a karbonátky pečieme pri teplote 200 °C približne 40 minút. Počas pečenia karbonátky jedenkrát obrátime.

Hotové karbonátky chutia najlepšie krátko po upečení, kedy sú šťavnaté a chrumkavé. Veľmi dobré sú však aj na studeno, keď si ich vezmete na cesty, ako sme to urobili my. Ich veľkou výhodou je aj to, že sú pečené v rúre. Nie sú preto tak ťažké ako vyprážané.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár