NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Jemné smotanové koláčiky iba z troch surovín.
Jemné smotanové koláčiky iba z troch surovín.
Recept Jemné smotanové koláčiky iba z troch surovín.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jaja79

Niekto pečie takéto cukrovinky na Vianoce, niekto aj počas bežných dní. Ja som ten druhý prípad. Mne tieto malé koláčiky chutia oveľa viac počas roka ako na sviatky. Dokonca by som ich prirovnala k tým vínovým, ktoré sa počas pečenia nafúknu. Sú jednouché, chrumkavé a keď ich po upečení obalíte v cukre, sú príjemne sladké. Autor: Jaja79

Jaja79    ·   23.2.2025

Jemné smotanové koláčiky iba z troch surovín.

Niekto pečie takéto cukrovinky na Vianoce, niekto aj počas bežných dní. Ja som ten druhý prípad. Mne tieto malé koláčiky chutia oveľa viac počas roka ako na sviatky. Dokonca by som ich prirovnala k tým vínovým, ktoré sa počas pečenia nafúknu. Sú jednouché, chrumkavé a keď ich po upečení obalíte v cukre, sú príjemne sladké. Autor: Jaja79

45 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia
Suroviny
225 g
hladká múka
150 g
maslo
100 ml
smotana na šľahanie
na obalenie
práškový cukor
na obalenie
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia

Výhodou týchto koláčikov je predovšetkým to, že majú dlhú trvanlivosť, takže si ich môžete pripraviť pokojne aj do zásoby. Skvelé sú napríklad ku káve, čaju alebo keď k vám príde návšteva a nemáte jej čo ponúknuť. Spolu s nimi si taktiež môžete upiecť podobné vínové koláčiky, na ktoré nájdete recept tu.

  1. Hladkú múku preosejeme do misky, pridáme 150 g zmäknutého masla a prilejeme aj 100 ml smotany na šľahanie. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát.
  2. Pomocou formičiek vykrojíme rôzne tvary, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech a dáme piecť.
  3. Pečieme pri teplote 170 °C asi 8 minút. Ja som piekla na funkcii teplovzduch.
  4. Po upečení koláčiky ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre. Ja som do práškového cukru pridala aj balíček vanilkového, malo to príjemnú chuť.

Hotové koláčiky nechajte vychladnúť a potom ich presuňte do dózy s uzáverom, kde vám vydržia aj dlhšie ako týždeň. Ďalšie tipy na to, ako skladovať takýto typ pečiva, si môžete prečítať v tomto článku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár