NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Jemná šľahačková vianočka s mandľami. Cesto je nadýchané a šťavnaté aj bez použitia tuku.
Jemná šľahačková vianočka s mandľami. Cesto je nadýchané a šťavnaté aj bez použitia tuku.
Recept Jemná šľahačková vianočka s mandľami. Cesto je nadýchané a šťavnaté aj bez použitia tuku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Vianočka je sladkým potešením, ktoré si môžete upiecť kedykoľvek počas roka. Na Vianoce však chutí akosi lepšie. Ak si ňou chcete spríjemniť predvianočné obdobie alebo rovno Štedrý deň, vyskúšajte túto moju so šľahačkou. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.11.2024

Jemná šľahačková vianočka s mandľami. Cesto je nadýchané a šťavnaté aj bez použitia tuku.

Vianočka je sladkým potešením, ktoré si môžete upiecť kedykoľvek počas roka. Na Vianoce však chutí akosi lepšie. Ak si ňou chcete spríjemniť predvianočné obdobie alebo rovno Štedrý deň, vyskúšajte túto moju so šľahačkou. Autor: Jana Jančíková

35 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

420 – 450 g
hladká múka
110 ml
smotana na šľahanie (33 %)
100 ml
vlažné mlieko
2 ks
vajce
25 g
droždie
85 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor
podľa chuti
citrónová kôra
podľa chuti
hrozienka namočené v rume
2 lyžice
rum
štipka
soľ

Na potretie

1 ks
vajce

Na ozdobu

podľa potreby
mandľové plátky
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
55 min
Čas varenia

Šľahačková vianočka je u nás tou najpopulárnejšou. Charakteristická je tým, že do kysnutého cesta nejde žiaden tuk. Nahrádza ho dostatočne tučná smotana na šľahanie, ktorá zabráni tomu, aby bol výsledný koláč príliš suchý.

  1. Mlieko zahrejeme, dáme doň trochu cukru, rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hladkú múku zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a soľou. Následne pridáme smotanu, vajcia, hotový kvások, rum, hrozienka a vypracujeme cesto, ktoré podsypávame múkou dovtedy, kým sa neprestane lepiť.
  3. Cesto necháme 2 hodiny kysnúť. Medzitým ho 2x premiesime.
  4. Hotové cesto rozdelíme na viacero častí (podľa toho, z koľkých prameňov chceme vianočku pliesť) a vytvoríme z nich pramene, z ktorých upletieme vianočku.
  5. Zapletenú vianočku necháme ešte hodinu kysnúť v teple. Potom ju zaistíme špajdľami, potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a dáme do rúry. Prvých 8 až 10 minút pečieme pri teplote 180 °C. Potom vianočku prikryjeme alobalom, teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 40 až 45 minút.

Hotová vianočka je krásne nadýchaná a mäkká. Jesť ju môžeme samostatne, prípadne si ju natrieme džemom, maslom alebo Nutellou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár