NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Jednoduchý recept na plnené šišky, ktoré sa vám podaria hneď na prvýkrát.
Jednoduchý recept na plnené šišky, ktoré sa vám podaria hneď na prvýkrát.
Jednoduchý recept na plnené šišky, ktoré sa vám podaria hneď na prvýkrát.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Nedávno som robila svoje úplne prvé šišky. Na skúšku som spravila len polovičnú dávku, no tak sa podarili, že nabudúce spravím z úplne celej. Výhodou šišiek je nielen to, že perfektne chutia, ale taktiež vedia dokonalo zasýtiť. Môžete ich tak pokojne urobiť aj na obed či večeru. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.3.2025

Jednoduchý recept na plnené šišky, ktoré sa vám podaria hneď na prvýkrát.

Nedávno som robila svoje úplne prvé šišky. Na skúšku som spravila len polovičnú dávku, no tak sa podarili, že nabudúce spravím z úplne celej. Výhodou šišiek je nielen to, že perfektne chutia, ale taktiež vedia dokonalo zasýtiť. Môžete ich tak pokojne urobiť aj na obed či večeru. Autor: Jana Jančíková

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
50 g
kryštálový cukor
50 g
zmäknuté maslo
3 ks
žĺtok
30 g
droždie
250 ml
teplé mlieko
2 lyžice
rum
1 ks
vanilkový cukor
štipka
soľ
štipka
citrónová kôra

Na smaženie:

podľa potreby
olej

Na plnenie:

podľa potreby
domáca marmeláda

Na posypanie:

podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Na plnenie šišiek som používala domácu marhuľovú marmeládu, ktorú si môžete urobiť podľa tohto receptu. Okrem nej sa však hodia aj marmelády z iného druhu ovocia – napríklad z jahôd, čerešní alebo ríbezlí. Výber je na vás.

  1. Do teplého mlieka dáme lyžicu múky, rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vzíde kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme pevné cesto. To zakryjeme čistou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto aspoň na hodinu.
  3. Z vykysnutého cesta si postupne odoberáme menšie časti, ktoré tvarujeme do guľôčok. Vytvorené guľôčky poukladáme na tácku, prikryjeme ich a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  4. Guľôčky vkladáme do rozpáleného oleja a smažíme 2 minúty z oboch strán. Následne ich vytiahneme, poukladáme na tácku vystlanú kuchynskými utierkami a po vychladnutí plníme domácou marmeládou.

Hotové naplnené šišky sú nadýchané a chrumkavé zároveň. Pred servírovaním ich nezabudnite posypať práškovým cukrom. A ak si chcete pripraviť výborné šišky, ktoré sú o niečo ľahšie ako tie vysmážané, vyskúšajte tieto pečené v rúre.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár