NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Jednoduchý kysnutý pudingový koláč s bohatou plnkou. Takto si zaručíte, že nebude vytekať.
Jednoduchý kysnutý pudingový koláč s bohatou plnkou. Takto si zaručíte, že nebude vytekať.
Recept Jednoduchý kysnutý pudingový koláč s bohatou plnkou. Takto si zaručíte, že nebude vytekať.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

Kysnuté pudingové koláče pripravujem už roky. Doma ich máme radi najmä vďaka tomu, že majú nadýchané cesto, skvelú sladkú plnku a sú sýte. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.12.2024

Jednoduchý kysnutý pudingový koláč s bohatou plnkou. Takto si zaručíte, že nebude vytekať.

Kysnuté pudingové koláče pripravujem už roky. Doma ich máme radi najmä vďaka tomu, že majú nadýchané cesto, skvelú sladkú plnku a sú sýte. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

600 g
polohrubá múka
350 ml
mlieko
42 g
droždie
štipka
soľ
7 lyžíc
olej
4 lyžice
cukor
2 ks
žĺtok na potretie

Plnka:

500 ml
mlieko
2 ks
kakaový puding
2 lyžice
kakao
3 lyžice
kryštálový cukor
1 ks
vanilkový cukor
200 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Pudingoše patria spolu so závinmi medzi moje obľúbené koláče z kysnutého cesta, ktoré sa na stole objavujú počas celého roka. Najlepšie chutia krátko po vytiahnutí z rúry, no mäkké a výborné vydržia niekoľko dní.

  1. Na cesto si najprv urobíme kvások. Ostatné suroviny dáme do misy a zmiešame. Následne pridáme aj hotový kvások, zvyšné mlieko a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme kysnúť približne hodinu. Ja cesto miesim pomocou kuchynského robota približne 10 minút.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti, ktoré rozvaľkáme a naplníme pudingovou plnkou. Každú časť zvlášť zvinieme a následne dve a dve spolu zamotáme, aby nám vznikli dva koláče.
  3. Koláče necháme podkysnúť ešte cca 10 minút, potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút.
  4. Pudingová plnka: Aby pudingová plnka nevytekala, dva kakaové pudingy uvaríme namiesto 1 litra mlieka v 500 ml, vďaka čomu budú hustejšie. Pudingy ochutíme kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme kakao a po odstavení zo sporáka (ešte kým sú horúce) do nich pridáme maslo na zjemnenie chuti.

Pudingové záviny necháme vychladnúť, aby sa nám dobre krájali a puding stihol stuhnúť. Následne ich posypeme práškovým cukrom a podávame. 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár